Image default
BIH DNEVNI SVAŠTA

MENI, MENI I SAMO MENI: Čolak postao profesionalni delegat u Parlamentu BiH, prethodno dobio otpremninu za mirovinu

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine verificirala je u srijedu rješenje kojim Bariša Čolak (HDZ BiH), delegat u Domu naroda, postaje profesionalni delegat, odnosno stalno zaposleni, potvrđeno nam je u Parlamentu BiH, objavio je portal Faktor.ba.

Prethodno je Čolak, kako je ranije objavljeno, u ožujku dobio otpremninu za odlazak u mirovinu u iznosu od oko 29.100 KM.

Interesantno je da je prvi predsjedavajući ove Zajedničke komisije za administrativne poslove upravo Bariša Čolak.

Prema rješenju koje je verificirano, Čolak je u statusu stalno zaposlenog od 15. svibnja. Bez obzira na to što je mjesec kasnije stigla verifikacija, on neće ništa “izgubiti”.

Kako nam je objašnjeno, parlamentarci, bez obzira na to da li su profesionalci ili nisu stalno zaposleni u Parlamentu, imaju ista primanja. Propisi su takvi da Parlament BiH daje razliku plaće i onim “neprofesionalnim” delegatima, odnosno razliku između plaće koju primaju tamo gdje rade i one koju bi primali da su profesionalci.

Prethodno je iz penzije, za koju je dobio za naše prilike visoku otpremninu (oko 29.100 KM), u parlamentarne klupe ponovo “uskočio” zastupnik Jakov Galić (Socijalistička partija). Istih slučajeva bilo je i ranije.

Primanja parlamentaraca iznose između 5.000 i 7.000 KM mjesečno.

Sve je po zakonu.