Image default
DNEVNI EU

Brčko: Rijeka mogućnosti

Blog šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU, Johanna Sattlera, o posjetu Brčkom

Posjetivši Brčko prošlog tjedna, bio sam pozitivno iznenađen promjenama koje su se desile u nešto više od godinu dana. U Distriktu sam boravio povodom početka radova na narednoj fazi izgradnje luke, a vidio sam i dosta drugih znakova napretka.

Rijeka je u središtu svih dešavanja u Brčkom, i to ne samo u geografskom smislu. Opisujući rijeku Savu i način na koji ovaj grad povezuje s ostatkom zemlje i cijelim regionom, rođeni Brčak, pisac  Bekim Sejranović napisao je: „možda zapravo nikada ni ne bi trebali govoriti da se jedna rijeka ulijeva u drugu, već da se one jednostavno spajaju.“

Stojeći na obali Save, lako mi je razumjeti ulogu ovog područja kao trgovinske poveznice regiona, ulogu u kojoj će se Brčko ponovno naći. Rijeke mogu biti prepreke, ali i ne moraju; one su te koje povezuju ljude i zajednice. Smještena na sjecištu plovnih i kopnenih puteva sve od Mediterana do Baltika, Sava je prirodna veza Bosne i Hercegovine s tržištima srednje Europe.

Prepoznajući njen značaj, Europska unija donirala je više od 3 milijuna eura za najnovije radove na sanaciji luke, kao dopunu zajmu Europske banke za obnovu i razvoj.

Modernizacija luke i dovršetak novog mosta Gunja-Brčko, kao i provedba sedmogodišnje Strategije razvoja koju su vlasti Distrikta usvojile početkom ove godine, u velikoj su mjeri u skladu s Agendom za povezivanje EU koja promovira prometne veze na Zapadnom Balkanu kao ključni pokretač privrednog razvoja, regionalne saradnje i europskih integracija.

U prošlotjednim razgovorima s dužnosnicima Distrikta i s ministrima prometa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, težište je stavljeno na konkretne korake za provedbu već pripremljenih i usuglašenih projekata, što uključuje mostove u Svilaju i Gradišci. Svilaj je dio Koridora Vc i njegovo otvaranje planiranoje za koji mjesec.

Gradiška, još jedan važan most koji povezuje Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom, trebao bi biti dovršen iduće godine. Sada je važno da domaće vlasti finaliziraju sve potrebne radove na mostu kako bi ga građani redovno koristili.

Prilikom posjete novom sjedištu Policije Brčko distrikta, financiranog sredstvima EU, a koje je danas u funkciji nakon duže odgode, fokus je bio na daljim iskoracima u radu policijskih organa. Postojeći saziv Skupštine Brčko distrikta stavio je van snage izmjene i dopune Zakona o policiji, usvojene u prethodnom sazivu, a koje su sadržavale odredbe u suprotnosti sa zaštitom prava građana. Novi zakon sada je u pripremi.

Nakon dugog kašnjenja, Skupština Brčko distrikta nedavno je imenovala i voditelja Ureda za borbu protiv korupcije koji treba biti u potpunosti operativan u sljedećih nekoliko mjeseci, čime bi se povećali kapaciteti Brčko distrikta na prevenciji korupcije.

Još prije godinu dana, Brčko distrikt prvi je u zemlji unaprijedio svoje propise o mirnom okupljanju, utirući put stanovnicima Distrikta da ostvare svoje pravo na mirno okupljanje u skladu s relevantnim standardima u oblasti ljudskih prava, a kako bi se čuo i njihov glas u pitanjima od važnostiza građane. Ovaj primjer bi trebao slijediti i ostatak zemlje.

Tokom posjete informiran sam i o napretku u otvaranju prve poslovne zone Brčko distrikta. Imao sam zadovoljstvo posjetiti jednu od kompanija i njene partnere, korisnike programa EU4Business.

Sve pozitivne inicijative kojima sam svjedočio prošlog tjedna utemeljene su u potencijalu Brčkog proisteklom iz njegovog geografskog položaja, poslovnog i industrijskog nasljeđa i, posebno danas, talentirane radne snage. Kad se taj potencijal u potpunosti oslobodi, sve više građana će birati da ostanu živjeti na ovom području, umjesto da drugdje tragaju za boljim životom.

 EU nastavlja ulagati u Brčko i pružati podršku, zajedno s drugim konstruktivnim snagama na terenu, prije svega prvim zamjenikom visokog predstavnika, kako bi ova regija mogla u cijelosti ispuniti svoj potencijal.

Iz posjete sam se vratio s obnovljenom nadom da je Brčko u dobroj poziciji da slijedi put razvoja kojim žele ići njegovi stanovnici, kao i da može povratiti svoj tradicionalni status uspješne pretovarne luke i poslužiti kao pozitivan primjer ostatku Bosne i Hercegovine.