Image default
BIH DNEVNI

Inzko: Međugorje se vraća! Međugorje živi

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko veliki je prijatelj Međugorja i redoviti je posjetitelj tog hercegovačkog svetišta mira, a to je pokazao i u vrijeme pandemije korona virusa kada je nekoliko puta posjetio to hercegovačko svetište mira.

Inzko je redoviti posjetitelj Međugorja posebno u vrijeme obljetnice ukazanja, a tako je bilo i jučer, uoči 40. godišnjice.

-Posjetio sam Međugorje povodom 40. godišnjice ukazanja. Doduše, za mene je to 39. godina, jer u lipnju 1982. bio sam na prvoj godišnjici ukazanja kao mladi ataše za tisak i kulturu pri austrijskom veleposlanstvu u Beogradu, u bivšoj Jugoslaviji, kazao je Inzko.

Prije 39 godina, na prvu obljetnicu ukazanja, Inzko je došao na nagovor austrijskog novinara Kurta Seinitza iz Beča (KRONENZEITUNG) koji je došao pratiti što se to događa u Hercegovini.

-Čuvena je i priča, da nisu pustili mene i jednog novinara iz Austrije, Kurta Seinitza iz Kronen Zeitung, da spavamo u praznom hotelu Čitluk, danas hotel Brotnjo. Komunisti su na taj naćin htjeli sprječiti ukazanje i hodočašče, ali uzalud, kazao je Inzko za naš list.

-Tokom posjete povodom 40. godišnjice bilo mi je drago opet vidjeti masu vjernika, a pogotovo iz Poljske, Hrvatske i BiH. Međugorje se vraća! Međugorje živi, izjavio je Inzko.

Povezanost Inzka i Međugorja traje još od 1982. godine kada je austrijski diplomata prvi put posjetio malo mjesto gdje se nekolicini djece 1981. godine na jednom brdašcu ukazala Gospa.