Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

MOSTAR: Komunala (ne)će biti poligon za pranje novca

Mostarski vijećnici ponovno će u klupe 29. ovoga mjeseca. Na dnevnom redu niz je zanimljivih točaka, među kojima se izdvaja Odluka o donošenju programa obavljanja komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje. Ukupna vrijednost programa do kraja godine iznosi  12.121.093,00  KM. 

Potpuno bezvlašće

Odluka predviđa troškove utroška javne rasvjete u gradu, čišćenje javnih prometnih i drugih površina, privremeno sufinanciranje rada javnog WC-a, zbrinjavanje leševa uginulih pasa lutalica i mačaka, te rad radnika na deponiji kabastog otpada. 

– Generalno, u oblasti komunale vlada totalno bezvlašće. Recemo, bitna stvar je da katastarski nemamo ucrtane zelene površine, a da se istovremeno nabijaju neki troškovi kako bi se izvlačio novac i kako se stvari ne bi uredile na pravi način. Puno više izdvajanja je predviđeno od potrebnoga. Druga nepravilnost je izostanak ugovora Grada s komunalnim poduzećima koje obavljaju te djelatnosti. Ugovor samo postoji s JP Komunalno, koje zanimljivo – prebacuje ili daje poslove Komosu i Parkovima. Mi se pitamo i to ćemo pitati na sjednici – na osnovu čega? Krajnje je vrijeme da se krene s integracijom tih poduzeća, naveo je vijećnik SDP-a Arman Zalihić.

U Udruzi Naše društvo koja s posebnim zanimanjem prati rad komunalnih poduzeća, istražujući pritom i navodni kriminal koji su ranije prijavljivali tužiteljima Županijskog tužiteljstva, kažu kako je u odluci mnogo stavki koje nisu u skladu sa zakonima.

– Ubačeno je mnogo stranica kako bi se stvari zamaglile. To sam jučer dobio i nisam iskreno do kraja isčitao sve, ali za određene zaključke mi je dovoljno i ono što sam vidio dosad. Sigurno je da je i dalje dosta protuzakonitih stavki. Komunalne djelatnosti su opće usluge za koje građani moraju imati ugovore s firmama. U ovom slučaju ugovora nema. Moramo svi znati kada se koji kvart čisti, kada se koji kosi i slično. Mi to još nemamo, a dok god se zadrži ovakvo stanje, sigurno je postojanje protuzakonitosti, kaže aktivista Marin Bago.

Glumili navijače

Zapazio je i “paprene” cijene određenih usluga, što s razlogom sve navodi na sumnju.

– Moram spomenuti i astronomske cijene koje sam uočio. Sigurno je da se ovim ne vraćamo u zakonske okvire. Za listu svih prekršaja koji su navedeni, trebat će mi još vremena. Tu su zbunjujuće desetine stranica, dodao je.

Nedavno je na društvenim mrežama s kolegom Huseinom Oručevićem napravio performans koji je za cilj imao natjerati gradonačelnika Marija Kordića da ih ugosti u Gradskoj vijećnici. U majicama s amblenima mostarskih nogometnih rivala Zrinjskog i Veleža, Oručević i Bago aludirali su na Kordićevu najavu da će u uredu primiti čak i predstavnike navijačkih skupina koji su često vinovnici nereda na ulicama grada.

– Imali smo želju ili namjeru razgovarati s gradonačelnikom. On ne želi očigledno da nas primi ili da zaprimi dokumentaciju koju posjedujemo. Mi bismo recimo mogli dati veliki doprinos i u pisanju važnih projekata jer imamo znanje i iskustvo. Nitko u Gradu danas ne zna pisati projekte. Uz to imamo i brojna istraživanja, studije, analize, ali to nitko ne želi primiti k znanju. Nitko recimo ne želi čuti istinu da jedan uloženi dolar u Zračnu luku donosi zarađenih 10 dolara. A pritom pričamo o spasu turizma. Pozivaju ljude da investiraju, a nemaju ni investicijski plan. Sve to zvuči deprimirajuće, rekao je Bago na kraju.

H. Ž.