Image default
BIH

Početak disciplinskog postupka protiv Gordane Tadić

Glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić zakazana je za danas.

Prema anonimiziranoj najavi na stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), dva ročišta pred Disciplinskom komisijom ovog Vijeća u predmetu protiv Tadić održat će se krajem lipnja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su za BIRN BiH potvrdili termin glavne rasprave te da su tokom pripremnog ročišta održanog prošlog tjedna odustali od točke iz tužbenog zahtjeva koja Tadić tereti za ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije a koja se, kako je ranije priopćeno, odnosi na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi sa najmom stana.

Tadić se u ostatku disciplinske prijave tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Osim toga, Tadić je na teret još stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća.

Iz UDT-a su ranije naveli da se ova točka tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog Zakona.