Image default
DNEVNI EU

Vladavina zakona znači kako počinitelji visoke korupcije i organiziranog kriminala više neće prolaziti nekažnjeno

Piše: Dragan Bradvica

Korupcija i klijentelizam dvije su vjerojatno i najveće pošasti koje bh. društvu ne dozvoljavaju bilo kakav napredak.

Otužna je činjenica kako već 25 godina ne da tapkamo u mjestu nego čak i nazadujemo čemu svjedoče brojna međunarodna istraživanja. U svijetu koji uvelike korača četvrtom industrijskom revolucijom i do jučer nezamislivom tehnološkom napretku država okovana korupcijom i kriminalnom nema apsolutno nikakvu šansu za uspjeh.

Tome, naravno, svjedoči da od BiH iz godine u godinu sve više ruke dižu i vlastiti žitelji. Možda i posljednji tračak nade jeste pomoć naših međunarodnih prijatelja, prvenstveno Europske unije, jer upravo na našem europskom putu jednostavno ćemo morati mijenjati dosadašnje modele funkcioniranja te se prilagođavati ono što je suvremena Europa. Upravo to nam je možda i posljednji vlak za bolju budućnost svih u BiH.

Vladavina prava

A kao jedan od koraka ka boljem i pravednijem društvu Misija OESS-a u BiH i Delegacija Europske unije u BiH prezentirali su regionalni projekt ‘Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu kroz praćenje sudskih postupaka’.

Johann Sattler, voditelj Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, tom prigodom jasno je poručio kako je vladavina prava alfa i omega procesa pristupanja Uniji. Međutim, i on je izrazio razočarenje činjenicom da je vrlo malo učinjeno po ovom pitanju u proteklom razdoblju.

– Jedno od najvažnijih pitanja da pravosudne institucije pokažu konkretne rezultate u postavljanju mjerljivog učinka u smislu podizanja više optuženica i donošenja više presuda jer se to ne događa posebno ne u predmetima visoke korupcije, rekao je Sattler.

Nadalje, kada govorimo o Zakonu o sukobu interesa očekuje se mišljenje Venecijanske komisije, a nakon toga bi zakon trebao ići u parlamentarnu proceduru. Taj zakon važno je donijeti kako bi se iz sustava izbacila nekompatibilnost funkcija.

Konkretnije, to znači da se u isto vrijeme ne može obavljati funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ili u izvršnoj vlasti i javnim kompanijama. Sattler ističe kako očekuje napredak u tom smislu u sljedećem mjesecu.

Ništa manji problem nisu niti izborne krađe, a Sattler poručuje kako postoji projekt na kojem se radi s civilnom društvom u smislu poboljšanja izbornog procesa u BiH jer žitelji gube povjerenje, a neophodno je i uvođenje inovacija.

Efikasnost pravosudnog sustava

I iz Misije OESS-a u našoj zemlji jasno primjećuju kako je odgovor pravosuđa na korupciju neadekvatan posebno kada je u pitanju procesuiranje predmeta protiv počinitelja korupcije visokog i srednjeg ranga.

Dmitry Iordanidi, zamjenik voditeljice Misije OESS-a u BiH, mišljenja je da postoje problemi koji narušavaju produktivnost i efikasnost pravosudnog sustava, a procesuiranje djela korupcije predstavlja ključni aspekt za jačanje vladavine prava.

– Implementacija projekata u BiHslužit će kao mehanizam za praćenje realizacije ranije danih preporuka OESS-a i EU vezanih za procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije. Nadam se kako će se ovim projektom pomoći jačanju rada pravosuđa na predmetima te vrste jer vladavina prava znači da nositelji funkcija mogu odgovarati za svoja postupanja u pravičnom postupku te da kriminalne mreže mogu biti razbijene, a njihova dobit oduzeta, navodi Iordanidi.

Naglasio je i da vladavina zakona znači kako počinitelji visoke korupcije i organiziranog kriminala više neće prolaziti nekažnjeno, te je izrazio spremnost da Misija OESS-a pruži podršku pravosuđu da se nose s najtežim oblicima tih krivičnih djela.