Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

INTERVJU Damir Šabanović: Investicije otvaraju nove perspektive za Jablanicu

Damir Šabanović – načelnik Općine Jablanica pravo je osvježenje na političkoj sceni u Hercegovini. Mladić koji je iznenađujuće uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima svoje protukandidate, za kratko vrijeme napravio je više nego neki od prethodnika za kompletan načelnički mandat. Koliko radi, potvrđuje i činjenica da smo na dogovoreni intervju morali sačekati tri dana…

Kakvo stanje ste zatekli u Općinskoj upravi  po dolasku na funkciju načelnika?

-Preuzimanjem funkcije načelnika Općine Jablanica zatekao sam niz problema, koji su pored onih standardnih kao što su slabo razvijeno gospodarstvo, a posljedično tome i velika nezaposlenost mojih sugrađana, predstavljali otežavajuću okolnost za normalno funkcioniranje organa uprave. Naime, plaće radnicima Općine kao i proračunskim korisnicima su kasnile, zalihe goriva za grijanje zgrade su bile dovoljne tek za dva-tri dana. Ujedno, svi postupci javnih nabavki su bili obustavljeni, od nabavke materijala i sitnog inventara, do nabavke usluga osiguranja radnika i vozila Općine, uključujući i vatrogasna vozila, goriva… U trenutku preuzimanja funkcije neplaćene obaveze Općine su iznosile 701.666 KM, dok je stanje na računu Općine iznosilo 377.320 KM, od  čega su naša vlastita sredstva iznosila samo 60.007 KM, dok su ostala sredstva bila sredstva viših razina vlasti.Shvatit ćete da je stanje bilo čak mogu reći i mnogo lošije od očekivanog, iako sam očekivao da će biti loše, jer mi u Jablanici od svih mogućnost u zadnjih deceniju i pol najviše smo imali mogućnost slušati o razvoju kojeg nažalost nitko nije vidio. Sve navedeno rezultat je nerada i nemara, odnosno nedomaćinskog odnosa prema sredstvima i imovini Općine. Stoga je moj prvi priortitet bio konsolidacija javnih financija Općine i uvođenje što transparentnijeg rada, kako bi građani mogli konačno znati ne samo razmjere onog lošeg što je rađeno, nego i pravca razvoja kojim ja kao novoizabrani načelnik želim voditi Jablanicu.

Jeste li zadovoljni radom Općinskog vijeća i dosadašnjim odlukama?

-Načelnik kao izvršni organ vlasti ne može decidno odgovoriti na to. Da li sam zadovoljan radom Općinskog vijeća? Načelnik je predlagač akata koji se nude Vijeću i provodim Odluke Vijeća. Ipak, važno je napomenuti da u Općinskom vijeću imamo većinu koju predvodi SDA i koja ne korespondira s mojom vizijom djelovanja i koja je ustvari ostatak vlasti koja nas je i dovela u stanje koje sam opisao u odgovoru na prethodno pitanje. Da li će i u kojoj mjeri većina u Vijeću podržati moju i viziju ljudi okupljenih oko mene, znat ćemo nakon proteka određenog vremena. Već sada imamo nekoliko dokumenata koje je aktualna većina odbila, a da nisu rekli zašto, niti predložili nešto drugo. Mislim da će i oni morati postati svjesni da su sukrivci za stanje u kojemu se Jablanica nalazi i da će konačno kontekst životnih prilika naših sugrađana biti važniji od politikanstva i populizma upakovanog u celofan brige za građane. Kakva je to briga do kraja 2020. godine bila, očito je u svakoj sferi života.

Kada očekujete kraj radova na restauraciji mosta pored muzeja “Bitka na Neretvi”?

-Sanacija je napokon krenula, radovi su u poodmakloj fazi, ali sama po sebi činjenica da most nije rekonstruiran ni nakon 30 godina je poražavajuća. Sanacija mosta Bitke za ranjenike na Neretvi je u tijeku i nadam da će se do sljedećeg tradicionalnog obilježavanja koje se održava u svibnju, most biti otvoren. Trenutno, imamo zastoj u izvođenju radova jer je izvođač radova tek u lipnju uradio izvedbeni projekat. Prema njihovim riječima potrebna su dodatna financijska sredstva. Apsurd je da imamo informaciju iz JP EP BiH Podružnica Hidroelektrane na Neretvi da ne mogu obezbjediti dodatnih 40.000 KM.Nerealna su očekivanja da dodatna sredstva obezbjedi Općina, jer je sanacija Srušenog mosta obaveza JP EP BiH  prema Urbanističko-tehničkim uslovima za izgradnju HE Grabovica iz 1977. godine.

U Jablanici imamo i nove turističke atrakcije. O čemu je riječ?

-Iz godine u godinu, turistička ponuda je bogatija. U ovoj godini otvoren je i Zip line, kao još jedan vid stvaranja atraktivne i sadržajne turističke ponude. Postoje neki novi sadržaji u Muzeju Bitke za ranjenike na Neretvi koji su značajno obogatili muzejsku postavku. Pokušat ćemo našu turističku ponudu dodatno obogatiti, te na neki način sve ono što Jablanica ima, a ima mnogo toga, na neki način brendirati i ponuditi gostima, prolaznicima i turistima. Jablanica ima što ponuditi i kad je u pitanju ljetni i zimski turizam. Pronaći ćemo način da turizam postane jedan od pravaca razvoja Jablanice, jer tu zaista imamo ogroman potencijal. Zbog zakonskih rješenja koja su na snazi, Općina nije mogla imati Turističku zajednicu koja bi adekvatno pratila turističke djelatnike. Imamo najave da će se pred poslanicima u Skupštini HNŽ-a uskoro naći Prijedlog izmjena i dopuna zakona o turističkim zajednicama i zainteresirani smo da svako rješenje koja unapredjuje turizam i uvažava lokalnu samoupravu, dobije potporu.

Najavljuju se i investicije u Općini Jablanica…

-Kada su u pitanju investicije, svatko tko iole poznaje stanje u Jablanici zna da se u tijeku zadnjih 17 godina u Jablanici nije dešavalo ništa vrijedno spomena na planu investicija i investitora sa strane, kako domaćih, tako i stranih. Pored svih obveza koje sam imao tijekom prvih mjeseci mandata, najviše vremena sam posvetio suradnji s potencijalnim investitorima. U najavi imamo otvaranje pogona Absolute group d.o.o. na lokalitetu poslovne zone Unis Gornja Kolonija. Radi se o otvaranju pogona tekstilne industrije, gdje brzo očekujemo pokretanje proizvodnje i prva zaposlenja, što će nakon godina čekanja biti vijest vrijedna pažnje, a za stanovnike Jablanice sigurno otvaranje nove perspektive. Također, u ovom trentutku mogu reći da postoje kontakti i za otvaranje pogona u drugoj hali poslovne zone Unis. U ovom slučaju moguće je pokretanje proizvodnje u oblasti metalne industrije.

I u Jablanici poput Mostara postoje komunalni problemi. O čemu se radi?

-Određeni komunalni problemi postoje i sve su češća nezadovoljstva građana radom JKP Jablanica, što vidimo i kroz Sistem 48 putem kojeg građani mogu prijaviti komunalne i druge infrastrukturne probleme. Općina Jablanica dugi niz godina subvencionira rad JKP Jablanica značajnim iznosima sredstava i kroz suradnju s poduzećem već radimo na otklanjanju zastoja u obavljanju redovnih aktivnosti odvoza smeća i čišćenja ulica. Pored ostalog radimo novu strategiju upravljanja otpadom, kojom ćemo dodatno definirati i unaprijediti sve parametre vezane za komunalnu infrastrukturu. Bitno je naglasiti da je sustav prečistača i kolektora izgrađen prije više od deset godina, a da nijedan prečistač nije u funkciji.

Od nedavno je ponovno u funkciji tunel Crnaja. Što to znači za gospodarstvo Općine Jablanica?

-Tunel Crnaja je ponovo u funkciji ili u normalnom režimu prometa. Svi znamo njegov značaj za gospodarstvo u zemlji, a osobito za gospodarstvo Jablanice. Prometna infrastruktura je jedan od najvažnijih preduvjeta za svako, pa i jablaničko gospodarstvo. Nama u Jablanici u jednom trenutku je bilo vrlo teško s obzirom da su istovremeno bili u tijeku radovi na tri sanaciona projekta magistralnih i regionalnih puteva. To su tunel na Ustirami, u općini Prozor-Rama, zatim sanacija tunela Crnaja i sanacija Visećeg mosta u Ostrošcu. Naravno da su to bile otežavajuće okolnosti jablaničkom gospodarstvu i gospodarstvenicima, ali ono što sam sa pozicije načelnika,iako nismo izravno involvirani u procese, mogao uraditi jesu radno-konsultativni sastanci s predstavnicima investitora i izvođača radova kako bimo zajedno došli do najprihvatljivijeg rješenja i kako bi obustave bile što kraće, odnosno kako bi posljedice po svakodnevni život građana i gospodarstvo bile podnošljivije.

H. Ž.

VEZANO

INTERVJU Ivo Bačić: Manipulacijama i splektarošima konačno se mora stati u kraj

urednik

INTERVJU Marko-Antonio Brkić: Vrijeme je za smjenu generacija, trebaju nam novi lideri

urednik

INTERVJU Gradimir Gojer: U Krležinom golemom kozmosu nalazim najviše dodirnih točaka s današnjicom, ali i svevremenošću

urednik