Image default
BIH DNEVNI

U Mostaru “kupio” petnaestogodišnju djevojčicu

Okružni sud u Banjaluci osudio je Jasmina Seferovića na pet i po godina zatvora zbog trgovine djecom u Republici Srpskoj i zasnivanja izvanbračne zajednice sa djevojčicom (15).

Seferović je ujedno dužan da oštećenoj L.S. plati 5.000 maraka.

Otac prvooptuženog Jasmina, Ljubo Seferović, poznat i po suđenju u predmetu “Dženan Memić”, osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 5.000 maraka, jer je svom sinu pomogao da zasnuje izvanbračnu zajednicu sa maloljetnicom.

Ljubo Seferović je “brak” svog sina platio 2.000 maraka preko Western Uniona, a novac je legao na račun majke maloljetne djevojčice Almase S. u Mostaru koja je u banjalučkom sudu osuđena na uvjetnu kaznu od godinu dana i novčanu kaznu od 300 maraka.

Republičko javno tužiteljstvo teretilo je Jasmina Seferovića da je tjerao svoju izvanbračnu maloljetnu suprugu da prosi svaki dan ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu, a kada nesretna djevojčica ne bi donijela novac, on ju je tukao ne birajući mjesto.

“Maloljetnica je bez znanja svoje majke otputovala za Banjaluku i počela zajednički život s Jasminom Seferovićem. Živjeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin Seferović je ubrzo prisilio L.S. da prosi”, navodilo se u optužnici.
Tada petnaestogodišnja djevojčica prosila je ispred tržnih centara u Banjaluci, ali i Sarajevu, a svakoga dana morala je Seferovićima prikupiti dovoljnu količinu novca. Kada nije donosila novac, 15-ogodišnju djevojčicu je tukao Jasmin, o čemu su svjedočile brojne povrede po njenom tijelu.

Jasmin Seferović je tjerao maloljetnicu da prosi i kada je ova ostala trudna, pa i kada je u listopadu 2019., sa 16 godina, rodila djevojčicu K. Tada se u čitavu priču uključuje i Jasminov otac, Ljubo Seferović, mnogo poznatiji po tome što mu se u kritično vrijeme sudilo zbog navodnog izazivanja prometne nesreće, koja je dovela do smrti Dženana Memića u Sarajevu.

“Ljubo Seferović je majci djevojčice Almasi S. iz Mostara preko “Western Uniona” uplatio 2.000 maraka kako bi ona dozvolila brak svoje kćerke s Ljubinim sinom Jasminom”, objasnio je ranije izvor iz istrage.

Almasa S, majka djevojčice L.S, optužena je za pomaganje, odnosno da je uz novčanu naknadu dala suglasnost za brak svoje maloljetne kćerke s Jasminom Seferovićem, piše Srpskainfo.