Image default
BIH

Isporučeno još 12.870 doza cjepiva Pfizer iz EU mehanizma

BiH je isporučen 12. kontingent cjepiva iz mehanizma Europske unije EU4health, a koji sadrži 12.870 doza Pfizer cjepiva, potvrdio je pomoćnik ministrice u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić. “EU4health, 12. kontigent od 12.870 doza cjepiva Pfizer/BioNTech upravo je ušao u BiH“, napisao je Kojić na službenom Twitteru Ministarstva.

FBiH: Počinje tjedno objavljivanje podataka o cijepljenosti

U presjeku epidemiološke situacije u Federaciji BiH za srijedu, 21. srpanj 2021., Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio je da su prijavljeni rezultati laboratorijskog testiranja 635 uzoraka, od kojih su 4 bila pozitivna na SARS-CoV-2 a novi slučajevi zaraze zabilježeni su u Hercegovačko-neretvanskoj,Tuzlanskoj i u Sarajevskoj županiji. U izvještajnom razdoblju u Federaciji BiH nije bilo smrtnih ishoda, no prijavljen je jedan smrtni ishod u Unsko-sanskoj županiji iz prethodnog perioda, tako da je ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH, zaključno s jučerašnjim danom, iznosio 5.536. Do sada su testirana ukupno 737.839 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 134 250 osoba. U proteklom tjednu, u FBiH je prvom dozom cijepljeno 16.408 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 6.470. Do sada je u FBiH cijepljeno 189.069 osoba, od kojih je 120.128 osoba prilmilo obje doze cjepiva. Podatci o broju cijepljenih će biti objavljivani tjedno.

U Brčko Distriktu BiH nije prijavljen niti jedan novozaraženi niti preminuli od Covid-19.

HNŽ: Jedna novozaražena osoba u Neumu

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je, prema podacima od srijede, na bolničkom liječenju bio jedan bolesnik. U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar testiran je 151 uzorak a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) pozitivan je bio jedan uzorak iz Neuma. Županijski i općinski sanitarni inspektori u utorak su izdali 4 rješenja o (samo)izoliranju, a na snazi ih je ukupno 13.

U potpunosti cijepljen svaki deveti građanin

U Republici Srpskoj do sada je prvu dozu cjepiva protiv korona virusa primilo 192.312 stanovnika, a u potpunosti su imunizirane 110.132 osobe, odnosno svaki deveti građanin. Od početka imunizacije protiv korona virusa, prvu dozu primilo je 20,7%, a obje doze 11,85% punoljetnih građana RS-a, objavio je portal SrpskaInfo. Podaci Instituta RS-a za javno zdravstvo pokazuju da je u posljednjih sedam dana broj cijepljenih prvom dozom porastao za 3,5%, a broj potpuno cijepljenih za jedan nepun postotak.

U Rеpublici Srpskој je, od pоsljеdnjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji, tеstirаno 175 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd јеdnоg muškarca stаriје živоtnе dоbi. U prоmatranom razdoblju, Institutu RS-a zа јаvnо zdrаvstvо priјаvljеn је  јеdаn smrtni slučај a riječ je о žеnskој оsоbi srеdnjе živоtnе dоbi iz Bаnjа Lukе. Dо sаdа je u ovom entitetu pоtvrđеn 64.391 slučај zaaraze virusom kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 3.797 оsоbа kојe su bilе pоzitivne na njegovo prisustvo. Dо sаdа sе оpоrаvilо 55.212 оsоbа, а tеstirаnе ih je ukupno 288.384.

Velika zainteresiranost prosvjetnih radnika za cijepljenje

Cijepljenje svih prosvjetnih radnika je važna aktivnost za resorno ministarstvo kako bi zajednički spremno dočekali novu školsku godinu, ukazuje ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić koja je jučer u Institutu RS-a za javno zdravstvo nazočila cijepljenju prosvjetara protiv koronavirusa. Ministrica je, uz opasku da prosvjetni radnici pokazuju sve veće zanimanje za cijepljenje, najavila da će se i u kolovozu intenzivno raditi na cijepljenju zaposlenih u oblastima prosvjete i kulture. Direktor Instituta RS-a za javno zdravstvo Branislav Zeljković istaknuo je da se naglasak mora staviti na kolovoz te je iznio podatak da je do sada obavljeno cijepljenje zaposlenih u više od 30 osnovnih i 15 srednjih škola, dok je proces počeo i u predškolskim ustanovama. Zeljković je poručio i da Institut raspolaže dostatnim količinama cjepiva te ujedno potvrdio da u RS-u trenutno nema delta soja koronavirusa.