Image default
BIH

Zbog ratnih zločina uhićen pripadnik HVO-a

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 21. srpnja dovršili kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZ RH, pišu hrvatski mediji.

Osnovano se sumnja na to da je osumnjičeni u svibnju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila, izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, a protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s građanskim osobama.

Osumnjičeni je jučer, 20. srpnja, uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja je danas, 21. srpnja, predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.