Image default
DNEVNI OSTALI SPORTOVI

FATIĆ: Biće čast igrati na EP-u sa odbojkaškim silama

Jučer se u hotelu Hollywood na Ilidži okupila ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine koju očekuju pripreme uoči Europskog prvenstva koje se od 18. kolovoza do 4. rujna igra u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

Ove djevojke su ostvarile odlične rezultate ove godine, prvo uspješno odrađenim kvalifikacijama i plasmanom na Europsko prvenstvo, a potom i osvajanjem Srebrne lige na Final Four natjecanju u Mariboru (Slovenija).

Zmajice su sinoć pod vodstvom izbornika Stevana Ljubičića odradile prvi trening priprema, a našoj struci su se odazvale sve igračice osim Anđele Radišković koja stiže u ponedjeljak. Spram prethodnih okupljanja nedostaju Jelena Mlađenović (Južna Koreja) i Iman Isanović (SAD) koje nisu članice udarne postave, ali su ipak bile važan dio tima.

 – Djevojkama je sve osigurano kad su u pitanju pripreme, a danas će im biti isplaćene i premije za osvajanje Srebrne lige. Sve što su imale u prethodnom periodu imat će i dalje dok sam tu, a meni mandat ističe u listopadu, kaže predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić.

On je zajedno sa suradnicima zaista ove godine osigurao stvari koje djevojke ranije nisu imale. Od listopada će biti dopredsjednik Saveza.

 – Tko dođe poslije mene, dobit će sigurno “vruć krompir”. Napravljen je pravi temelj, iduće godine djevojkama slijedi Zlatna liga, a muška reprezentacija mora biti prijavljena u Srebrnu ligu. Moramo nastaviti dalje ulagati u reprezentaciju. Podigli smo mušku i žensku reprezentaciju, ističe Fatić.

Slijede četiri tjedna priprema pred Europsko prvenstvo, a potom povijesne utakmice skupine A za ovaj sastav djevojaka u Beogradu: Srbija (19. 8.), Azerbejdžan (21. 8.), Francuska (23. 8.), Belgija (24. 8.), Rusija (26. 8.).

 – Teško je govoriti o rezultatu. Moramo podijeliti poslove i da svako radi svoje. Ne smijemo sad govoriti da ćemo ići na ovo ili ono. Moramo ovu reprezentaciju držati na okupu četiri godine da bi vidjeli što možemo. Već smo napravili dobar rezultat i biće čast igrati na Europskom prvenstvu sa reprezentacijama koje su nositelji medalja sa velikih natjecanja. Ipak mislim da ćemo biti iznenađenje po igri. Sa ovom reprezentacijom se može puno postići, samo im treba osigurati sve uvjete jer djevojke nikad do posljednjih okupljanja ove godine nisu imale takve uvjete, a pri tome se nikome nije ostalo dužno, zaključio je Alija Fatić.

Dobar temelj

U dva mjeseca zajedno (travanj – lipanj) povodom kvalifikacija za Europsko prvenstvo i turnira Srebrne lige najbolje odbojkašice BiH su odigrale 14 utakmica koje su puno doprinijele za uigravanje ove ekipe ususret najvećem izazovu – utakmicama na skorašnjem Europskom prvenstvu. U tih 14 utakmica su upisale 9 pobjeda i 5 poraza, a igračice i izbornik Ljubičić su već u Srebrnoj ligi isticali bolju uigranost ekipe. To je i rezultatski naplaćeno sve boljim igrama i plasmanom na dva natjecanja, EP i Zlatnu ligu.

Popis igračica

Izbornik Stevan Ljubičić na popisu za EP ima 17 imena, a u Beograd će putovati 14 igračica. To su (tehničari): Milana Božić, Ajla Hadžić, Tamara Đapa; (primači servisa): Edina Begić, Anđelka Radišković, Vanja Džida, Anđela Kovač, Ivana Radović; (korektori): Dajana Bošković, Elena Babić; (srednji blokeri): Ajla Paradžik, Edina Selimović, Žana Dragutinović, Ela Klopić; (libero): Milica Ivković i Dženita Rašidović.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]