Image default
DNEVNI

Dodik može bez sankcija do iduće subote negirati genocid! Što će biti kasnije, vidjet ćemo!

Nametanje zakona nije dio njegovog ovlaštenja. On oživljava mrtvaca koji se zove visoki predstavnik i on je ovim pokazao da je tipični srbomrzac – komentar je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko donio Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim će se kažnjavati oni koji javno odobre, poreknu, grubo umanje ili pokušaju opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Dodik je izjavio da Inzko nema pravo na tu odluku, i da je ona pravno neutemeljena. 

– Republika Srpka ovo odbacuje, genocid se nije desio u Srebrenici – poručio je Dodik te ustvrdio da je sumnjivo da se genocid dogodio te da se nasilno pokušava nametnuti.

Naglasio je da Srbi nikada to ne smiju prihvatiti te da je to ”zakucavanje eksera u mrtvački kovčeg BiH”.

– BiH nakon ovoga ne može da funkcioniše, sazvat ćemo sjednicu NSRS-a i donijeti odluke – najavio je Dodik i dodao da je RS “prisiljena krenuti u proces disolucije”.

Mišljenja je da u BiH nema dijaloga i da se sve pokušava silom međunarodnog faktora nametnuti, da bi se došlo do pozicije svršenog cilja.

Dodik je stava da će Inzkova odluka posijati mnogo zla u BiH, te da ne dozvoljava da se ide dalje. Pozvao je sve političke snage u RS-u da se oko ovoga ujedine.

Odgovarajući na novinarske upite u Banja Luci, kazao je da bi ovo moglo biti i korisno za Srbe ako budu odlučni da naprave svoju državu.

Također, poručio je da javnost ne treba da bude u strahu od sukoba.

– Ako mi proglasimo odluku o nezavisnosti, muslimani ne mogu nijednu operativnu akciju provesti protiv nas. Ne mogu vojsku dignuti jer ja neću dozvoliti. Ne mogu policiju. Neće biti sukoba, ljudi neka žive, tražimo samo političku podršku za odluke koje ćemo donijeti – rekao je Dodik.

U zakonu je navedeno da, ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije. Pošto je zakon objavljen na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika danas, to znači da praktično se ne primjenjuje idućih osam dana, odnosno do iduće subote Dodik može bez sankcija negirati genocid. Hoće li tada, kada zakon stupi na snagu naglo zašutjeti ili nastaviti istu priču – ostaje da vidimo!