Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Posrnula javna poduzeća od Grada traže nove ustupke

Za utorak je zakazana deveta redovita sjednica Gradskog vijeća Mostara, i ovoga puta sa nekoliko važnih i za javnost zanimljivih točaka dnevnog reda. Između ostaloga, raspravljat će se o kreditnim zaduženjima Grada po Odlukama Gradskog vijeća, a na dnevnom redu će se kako smo nedavno i najavili naći izvješća o radu javnih poduzeća za razdoblje 2012. – 2020.

Pred vijećnike će doći i informacija o dokumentu okvirnog proračuna Grada za period od naredne do 2024. godine, koju će prenijeti gradonačelnik Mario Kordić.

Najznačajnija točka – Javna poduzeća

Javna poduzeća odavno funkcioniraju bez reda, skupština i kvalitetnih izvješća. Radom su nezadovoljni i predstavnici vlasti i oporbe, kao i građani, te se kako smo nedavno najavili očekuju i imenovanja novih ravnatelja. Gradonačelnik Kordić nakon izbora je najavio da će jedini kriterij za imenovanje biti kvaliteta, odnosno kompetencije, međutim prema onome što se iza kulisa može doznati od izvora bliskih HDZ-u BiH i SDA, i dalje će na snazi ostati stara matrica, a to je da će ključni, a vjerojatno i jedini kriterij, ostati stranačka pripadnost. 

Vršitelj dužnosti ravnatelja poduteća Mo parking imenovan je u svibnju 2017. na razdoblje od tri mjeseca bez potpisanog ugovora, a izmjena je upisana u registar Općinskog suda Mostar. Službena primopredaja dužnosti nikada nije napravljena. Poduzeće broji devet uposlenika. Početkom 2021. Mo parking je napravio sporazum sa ZZO HNŽ o otplati duga, čime je omogućena ovjera zdravstvenih knjižica uz mjesečnu uplatu od 1.152 marke. 

Parkovi i Komos odavno su u stečaju. Stečajni upravitelj Jusuf Obradović od gradonačelnika je zatražio imenovanje člana skupštine Komunalnog, odnosno punomoćnika državnog kapitala kako bi se održala izvanredna skupština s ciljem namirenja povjeritelje, te preuzimanja djelatnika i imovine Komosa sukladno stečajnom planu. 

Javno poduzeće Komunalno osnovano je s ciljem reorganizacije postojećih poduzeća i uspostavljanja jednog komunalnog poduzeća, što se dosad nije dogodilo, s obzirom su Komos i Parkovi nastavili s radom iako je davno bilo predviđeno gašenje. U skraćenom izvješću upozoreno je kako je nužno okončati stečajni postupak u Komosu, čime bi se zaštitila gradska imovina. 

U izvješću Poduzeća Tržnice-pijace navedeno je kako su tijekom posljednjih deset godina prilično uredno izvršavali obveze, te da su samo u 2015. poslovali s gubitkom. Ključni problem ovoga poduzeća je nepostojanje Nadzornog odbora, što je uzrok dodatnih poteškoća u radu. 

– Budući da smo od javnog interesa za Grad, bilo bi dobro da se uvrtimo u proračun Grada Mostara. Potrebna nam je urbanistička suglasnost za Pijacu Vrapčići. U pijace treba ulagati, jer je bitno da naši građani kupuju domaće proizvode, čime čine dobro sebi, ali i našoj državi. Naši ciljevi su jačanje društva, proširenje i postavljanje novih pijaca u našem gradu, poručili su.

Parkovi danas broje 84 zaposlenika. Stečajni postupak okončan je u srpnju 2008., kada je za vršitelja dužnosti direktora imenovan Dragan Krtalić. U izvješću Parkova navedeno je kako su upravo oni najuuspješnije gradsko poduzeće, uz prijedlog poboljšanja naplate komunalnih usluga. S ciljem poboljšanja naplate komunalnih usluga predložili su da se onima koji ne plaćaju komunalu uskrate isprave i uvjerenja. 

Zlatna koka grada je oduvijek JP Vodovod. Zbrojno na dvije obale grada broji 241 uposlenog, a u skraćenom izvješću navedeno je da se kadrovska struktura poduzeća od 2012. do danas povećala zbog povećanja obujma posla i zapošljavanja djelatnika na Postrojenju za preradu otpadnih voda. I oni su ukazali na probleme s naplatom potraživanja. 

– Zbog nedostatka financijskih sredstava nismo u mogućnosti planirati ulaganja u nove ili postojeće investicije. Na temelju planiranih prihoda i rashoda u 2021. doći će do gubitaka u poslovanju društva, ukoliko ne dođe do povećanja cijene vode, naznačeno je u skraćenom izvješću Vodovoda. 

Zračna luka Mostar i u normalnim vremenima poslovala je s mnogo problema, a otkako je nastupila pandemija ovo poduzeće posluje samo na papiru, s novcem koji za Aerodrom izdvajaju na nekoliko razina vlasti – po principu milostinje.

Pozorište i Kazalište

Zanimljivo će biti i ispratiti točku o Izmjeni i dopuni proračuna, kao i o saglasnosti na pravilnik o izmjena i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije Stari grad. Vijeće će razmotriti i odluku o davanju suglasnosti na izmjene i dopune pravila Druge gimnazije, Elektrotehničke škole, Škole likovnih umjetnosti “Gabrijel Jurkić“, Glazbene škole Ivana pl. Zajca, Građevinske škole Jurja Dalmatinca i Mašinsko-saobračajne škole. 

Vijeće će vjerojatno dati saglasnost na statute Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta, uz odluku o preuzimanju osnivačkih prava Javne ustanove Dom zdravlja Stari grad. U dnevni red su uvrštene i informacije o  upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrada, o  upisu u prvi razred osnovnih škola sa područja Grada Mostara u školskoj 2021/2022.godini, te o  realizaciji aktivnosti na rješavanju  stambenih problema raseljenih osoba i socijalnih kategorija stanovništva. 

H. Ž.