Image default
DNEVNI

BENAID KALAJDŽIĆ: Nekada su se skakači više cijenili u gradu

Legendarni skakač sa Starog mosta Benaid Kalajdžić i ove godine će biti sudionik organizacije ove plemenite manifestacije skokova koja će, svi se nadaju, okupiti značajan broj posjetilaca pored najljepše svjetske skakonice.

Njegova uloga ovoga puta će biti procjena da li najmlađi skakači koji su prijavljeni mogu nastupiti, a na usluzi će biti i timu koji će prethodno raditi liječničke preglede prijavljenih. Za značajan zadatak u Klubu skakača birali su čovjeka koji iza sebe ima stotine izvedenih skokova i za koga se može kazati da je istinska legenda grada i Skokova.

Skakalo se i za cjelovit Mostar

Benaidova priča na Starom mostu započela je davno, a on je tijekom cijelog životnog vijeka vezan uz Stari i skokove.

– Skakači su nekad bili više cijenjeni u gradu. Uzlatnim vremenima smo uz igrače Veleža bili miljenici ili ponos Mostara, kaže na početku Kalajdžić, koji je više puta bio pobjednik mostarskih visinskih skokova.

– Meni su posebno značajni skok koji sam izveo u noći kada je otvoren obnovljeni most u srpnju 2004. godine i skok za Hansa Kosnika. Onaj koji sam izveo 2004. simbolizirao je novi početak ili novo rađanje, a meni je ujedno bila pripala čast da budem među prvima koji su skočili s novog luka. Izdvajam i počasni skok za nekadašnjeg povjerenika EU-a za naš grad Hansa Kosnika, kada sam u zraku leteći ka Neretvi uzviknuo: “Za cjelovit Mostar!“, prisjeća se Kalajdžić.

Priznaje i da je u Mostaru među svojima posebno teško biti član žirija, a i taj posao je ranije obavljao bez greške. Posebno je, kaže, teško kada semora dati lošija ocjena nekomu od skakača koje svakodnevno susreće.

-Ovdje svatko tko odluči raditi nešto što je javno mora preživjeti onu mostarsku “šta će on“. Posao u žiriju svaki puta dosad sam nastojao raditi profesionalno i korektno. Poštujem hrabrost skakača, dodaje Kalajdžić.

Žali zbog sve manjeg interesa mladih za kupanjem u Neretvi. Nadu ipak budi prijava novih mladih skakača, kao i pozitivni vjetrovi u Školi skakanja Kluba Mostari. Mostar, jednostavno, ne smije ostati bez skakača.

– Mladi danas biraju more ili bazene, dok smo mi ljetne dane provodili na obalama Neretve. Ponekad prvi skok bude bolan i onda gube motiv za dalje, ali tradiciju skakanja moramo sačuvati kako znamo. Mi smo bili uporniji. Danas je manje i volje i hrabrosti. Ranije je na skokovima natupalo desetak Mostaraca u kategoriji na glavu i oko 40 u skokovima na noge. Danas smo nažalost daleko od toga, ali ne gubim nadu i entuzijazam, kaže Kalajdžić.

Niz programa

U budućim godinama će se, navodi, s kolegama potruditi da skokovi zadrže sjaj. Ponosan je na sedam trijumfa, na osvajanje drugog mjesta u pet navrata i isto toliko trećih nagrada.

Posebno je ponosan što je Bosnu i Hercegovinu svojevremeno predstavljao na Svjetskom kupu u visinskim skokovima, a osim u Italiji i Sloveniji, skakao je i u Sanskom Mostu, Đakovici, Užicama, Zvorniku, Konjicu…

Ovogodišnji središnja događaj u sklopu manifestacije Skokova sa Starog mosta će se, podsjećamo, održati sutra (nedjelja) s početkom od 16 sati. Prethodit će im natjecanje mladih mostarskih plivača u preplivavanju Neretve, dok će već danas biti organizirana i Šlaufijada, koja se vraća na Neretvu nakon dvije decenije stanke.

Kompletan program započeo je još jučer turnirom u tavli. Organizatori su najavili gostovanje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića, kao i dolazak gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

H. Ž.