Image default
DNEVNI

Ide li BiH napokon ka mirnoj luci ili u još jedno olujno nevrijeme?

Piše: Dragan Bradvica

Kako se mogli i očekivati inicijativa Rusije i Kine glatko je odbijena na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, a samom činjenicom da se uopće glasalo o OHR-u, ovlastima i ulozi novog visokog predstavnika Christiana Schmidta njegovo imenovanje je u biti prihvaćeno od svih strana.

Rusija i Kina jesu izrazili svoje prosvjed, ali niti kod imenovanja ali i sada kod odbijanja njihove rezolucije nisu dizale nikakvu veliku buku pa je jasno kako Schmidt 1. kolovoza dolazi u našu zemlju. Na samom glasanju u Vijeću sigurnosti UN-a za rezoluciju ruku se digli samo predstavnici Rusije i Kine dok je ostalih 13 zemalja članica bilo suzdržano.

Jasan stav

Predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva rekla je da su oni ostali uzdržani prilikom glasanja kako bi iskazali svoju podršku OHR-u i odbacili pokušaje ograničavanja njegove moći i preranog ukidanja njegove uloge.

– Rezolucija ili bilo kakva druga odluka Vijećasigurnosti UN-a nije i nikada nije bila pravni uvjet za postavljanje novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Njega je uspješno postavio Upravni odbor PIC-a i on će preuzeti funkciju sa ili bez djelovanja Vijeća sigurnosti, navela je.

Richard M. Mills, predstavnik SAD-a u Vijeću sigurnosti naglasio je kako su uvjeti za zatvaranje ureda OHR-a sadržani u ‘5+2'uvjetima postavljenih 2008. uz podršku svih članica Upravnog odbora PIC-a, uključujući i Rusiju.

– Ovi uvjeti se još nisu stekli i potrebne su još mnoge reforme. Nacionalistička retorika i dalje nastoji da podijeli zemlju braneći pravi napredak na reformama. Usprkos svemu ovome Rusija godinama zagovara ukidanje Ureda visokog predstavnika itko je podržala uvjete postavljenje za njeno zatvaranje. Zbog svega ovoga ostali smo suzdržani prilikom glasanja jer Ured visokog predstavnika u BiH i dalje ima krucijalnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u BiH, istakao je Mills.

Pokrenuti razvojni proces

Sam Schmidt tijekom posjete uredništvu Frankfurter Allgemeine Zeitung govorio je o ‘vrlo opsežnim kompetencijama’ svog novog položaja sa sjedištem u Sarajevu.

– Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao, navodi. To znači da će pristupiti kritičkim pitanjima na posvećen način. Prije svega, to je teritorijalni integritet BiH.

– Podjela teritorija to svakako nije, jasno kaže budući visoki predstavnik. Najavljuje da će se odlučno suprotstaviti svim povijesnimnarativima koji stavljaju vlastitu etničku skupinu iznad ostalih žitelja. Uz to, mladima je potrebna perspektiva u vlastitoj zemlji. Trenutno više od 70 posto mladih želi napustiti zemlju.

– Ja sam ideja Angele Merkel, koristi mi činjenica da su se Amerikanci vratili na brod, kaže Schmidt.

Dodikovi stavovi

Član Predsjedništva BiH iz RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik međutim i dalje tvrdi drugačije.

Tako ponavlja kako Vijeće sigurnosti UN-a nije imenovao visokog predstavnika za BiH i ta funkcija je prestala postojati.

– Glasanje u Vijeću sigurnosti UN o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već po prvi put od uspostavljanja Uredu visokog predstavnika i među članicama Vijeća sigurnosti, istakao je Dodik. Dodaje kako je rezolucija koju su predložile Rusija i Kina odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu neovisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.

– I na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, RS po tko zna koji put brani Daytonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava uspostaviti suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju, naglasio je Dodik.