Image default
DNEVNI

Potezi Vlade FBiH mogli bi dovesti do masovnih prosvjeda i potpunog kaosa

Piše: Dragan Bradvica

Vrele ljetne temperature koje vladaju u Bosni i Hercegovini nisu zaustavile napetosti na relaciji sindikalisti i federalnih vlasti. Napetosti na ovoj relaciji traju od početka mandata ove Vlade Federacije i gotovo da i nije bilo točko o kojoj je postojalo kakvo, takvo suglasje. Prosvjedni su bili česti, posljednji održali u lipnju, a prema svemu sudeći na nove nećemo dugo čekati.

Naime, Savez samostalnih sindikata BiH uputio je dopis Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, u kojem su oštro osudili potez Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, koji su uputili tekst Prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca bez usuglašenih stavova sa socijalnim partnerima, te su naveli da bi taj tekst i još neke odluke Federalne vlade mogli izazvati masovne prsovjede.

– Oštro osuđujemo ignoriranje delegacije sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću, bez čije je suglasnosti upućen tekst Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca u dalju proceduru, a delegacija sindikata je iskorištena kao alibi ‘da su izvršene pro forma konsultacije’ bez usuglašenih spornih članova Nacrta predmetnog Zakona, naveli su iz SSS BiH.

Ogromni problemi

Istakli su da navedeni tekst zakona u ovoj formi može prouzrokovati nesagledive posljedice za poslodavce, s obzirom da se odnosi na sve poslodavce, bez obzira na strukturu kapitala (privatno ili javno). Smatraju kako se ovakvim prijedlogom omogućuje da manjina upravlja većinom ili blokira rad poduzeća i ustanova ili perfidno uspostavi legitimno sindikalno predstavljanje (preneseno političko previranje legitimnog predstavljanja naroda ili elita u ruhu sindikata).

– Ovakav prijedlog zakona će izazvati uništenje sindikalnog pokreta jer će njime biti omogućeno formiranje pet ili šest sindikata kod poslodavaca, u granskim oblastima i u samoj FBiH, što će za posljedicu imati ostavljanje radnika bez bilo kakvih osnovnih prava zaštićenih po konvencijama i preporukama mora ratificirane u BiH. U konačnici, ovakav zakon će napraviti ogromne probleme i FBiH, jer će imati tisuće sindikata koji će na potpuno legitiman način moći blokirati proces rada i u privatnim i u javnim poduzećima, naglasili su iz SSSBiH.

Kolaps

Prema njihovim riječima, koristi od ovakvog zakona neće imati ni oni zbog kojih se on donosi. Ističu kako je u članu 12. navedeno da će u kolektivnom pregovaranju sudjelovati svi usitnjeni ili mali reprezentativni sindikati, tako da svaki od pet, šest reprezentativnih sindikata može blokirati proces kolektivnog pregovaranja i onemogućiti da se dođe do kolektivnih ugovora, što je svojevrsni nonsens u odnosu na rješenja ovih pitanja važećim Zakonom. Iz SSS BiH su naglasili da će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH na čelu sa resornim ministrom u vrlo kratkom razdoblju dovesti FBiH u kolaps. Dodali su da će za posljedice koje prouzrokuje ovakav Zakon biti odgovorni pojedinci. Stoga predlažu Parlamentu, ukoliko se predmetni Zakon nađe u parlamentarnoj proceduri, isti ne razmatra, te ponovo vrati na usuglašavanja socijalnim partnerima u ESVFBiH.