Image default
BIH DNEVNI

PROSTITUCIJA U MOSTARU Ukrajinske ‘madame branit će se sa slobode

Sud Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 26. srpnja 2021. godine, izvanpretresnom Vijeću donio je rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva BiH za produljenje pritvora Asmik Zhdanovoj i Natalii Nachinkin.

One su se inače nalazile u pritvoru od 26. siječnja 2021. godine, a zbog osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo Međunarodno navođenje na prostituciju i dr.

Nada Dalipagić, odvvjetnica osumnjičene Asmik Zhadanove, potvrdila je da je na ročištu od 26.07.2021. godine Tužiteljstvo tražilo produljenje pritvora za osumnjičene, a da je obrana je predložila ukidanje pritvora jer su smatra da nisu postojali zakonski razlozi za produljenje istoga.

Podsjetimo, Ukrajinke Asmik Zhdanova zvana Asja, (60) i Nataliia Nachinkin (32) optužene su za vrbovanje najmanje 17 stranih državljanki pretežito iz Ukrajine i Rusije, da su ih dovodile u BiH zbog pružanja seksualnih usluga za novac.

Tužiteljstvo BiH je protiv njih podnijelo optužnicu koja ih tereti za organiziranje skupine ljudi zbog vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima i to od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara, Bijeljine i Banja Luke.

U optužnici se navodi da su optužene, “zbog stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali i prisiljavali na pružanje seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje”.

“U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza”, istaknuto je iz Tužiteljstva. (V.S.H.)