Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Zvizdić u Efendićevoj SBiH?

Nekadašnji visoki dužnosnik SDA Denis Zvizdić, po mnogima najkapacitiraniji bošnjački političar novijeg vremena, i dalje javnost drži u neizvjesnosti glede nastavka svoje političke karijere.
Izvjesno je da će još jedno vrijeme solirati, vagati kojem će stranačkom taboru pristupiti kao i da će se kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Kao neovisni kandidat ili uzdanica neke stranke ili grupacije, to je ta krucijalna nedoumica.

Zvizdić još bez odluke

Sarajevski krugovi ga uglavnom dovode u vezu s Narodom i pravdom, strankom bošnjačke desnice koju autoritativno vodi Elmedin Konaković, također zorni izdanak SDA, čija se zvijezda, kako osebujno opisa Bakir Izetbegović, polako gasi.
No, sve sarajevske ćakule i ozbiljne priče, ukazuju da se Denis Zvizdić doista još nije odlučio o budućoj političkoj organiziranosti i da Narod i Pravda nisu ta sigurica na političkoj kladionici, i to iz više vrlo zanimljivih razloga.
-Još je rano govoriti o nekim konačnim odlukama koje ću donijeti, zakopčan je i tajnovit Zvizdić.
-U kojem pravcu će dalje ići moj politički angažman, rekao sam da ću ostati u politici, to ćemo vidjeti. Vjerovatno će takve odluke i od strane mene biti okončane u narednih nekoliko mjeseci, dodao je Zvizdić.

Konaković ili Efendić

Dnevni list doznaje iz nekoliko vrlo upućenih izvora iz sarajevskog minderskog miljea kako je karizmatična, u ovom trenutku zasigurna najatraktivnija politička udavača, neupitno najviše naginjao Konakovićevom Narodu i pravdi, vrata su mu širom od samog starta otvorena, međutim Denisa Zvizdića je navodno skeptičnim i kolebljivim učinio njegov bliski rođak i također nedavni disident iz SDA Aljioša Čampara.
Izvor Dnevnog lista, naime, otkriva kako je Čampara navodno razočaran stanjem u NIP-u i nedemokratskim metodama koje primjenjuje u svom šefovanju Elmedin Konaković zbog čega se ta stranka pretvorila u stranku jednog lica.
Konakovićevu čvrstu ruku u stopu podržava lojalno bivši špijun Kemal Ademović, svi ostali su samo statisti u stranačkoj predstavi. Isti izvor tvrdi kako čelnik SBiH Semir Efenedić opasno namiguje Denisu Zvizdiću koji nikako nije ravnodušan i imun na Efenedićevo mamljenje.
Stranka za BiH ima tradiciju i infrastrukturu, Efenedić je dobitno osvježenje i taj nalet je primamljiv i za Zvizdića.

Kandidatura

Još uvijek jedan od čelnika državnog Zastupničkog doma, kojem je Bakir Izetbegović namjenio odstrel u strahu od utjecaja pred izbore, konačno kreće u utrku za bošnjačkog člana državnog Predsjedništva, što bi mu bio vrhunac bogate političke karijere.
-Ne isključujem mogućnost kandidature. Ona nije moj imperativ, ona nije razlog zbog čega sam napustio Stranku demokratske akcije. Stranku demokratske akcije sam napustio zbog neslaganja sa aktuelnom situacijom, stanjem u SDA, promjenama koje, po meni, nisu suštinske nego deklarativne, koje sigurno ne vode napretku i razvoju Stranke demokratske akcije, izjavio je.
Dodaje kako više nije htio biti saučesnik u takvim procesima, a istovremeno nije se i dalje mogao praviti da ne vidi te negativne procese, koji značajno utiču na strukturu i kapacitet SDA.
-Evo, ima i onih koji me žele vidjeti eventualno kao nekog suparnika na političkoj sceni u smislu kandidature za člana Predsjedništva kao što je to rekao gospodin Izetbegović, pa onda ne vidim razloga da mu i ne ispunimo takvu želju, otkrio je definitivno izborne karte Zvizdić.
Ostaje dvojba, kao neovisni kandidat, što je manje realno, ili član NIP ili Stranke za BiH. Ljevica je poručila kako ne može progutati žabu i podržati političara koji je tek napustio rivalsku SDA i bilo bi neozbiljno i neodgovorno prema istaknutim i ambicioznim članovima SDP-a i Naše stranke podržati takvu osobu. Da. L.