Image default
DNEVNI OSTALI SPORTOVI

HASTOR: Uz dobar plan još mogu pomjeriti svoje granice

U proteklih nekoliko godina su od bosanskohercegovačkih trkača maraton ispod 2:40 trčali samo pokojni Osman Junuzović (2:30), te Mladen Stevanović i Srđan Samardžić (2:39).

Zato maraton Emira Hastora (2:34:43) sa prvenstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu 18. srpnja ima posebnu težinu.

Hastor je  inače 1994. godište i član je AK Goražde od 2016. godine. U ovom klubu je ujedno i koordinator Škole trčanja Goražde te radi sa omladinskim pogonom.

Njegov progres je posebno vidan u posljednje dvije godine kad je ušao u najuži natjecateljski krug dugoprugaša u BiH. Sve češće je na postoljima, a u zadnje vrijeme nerijetko kao prvoplasirani.

 – Najveća zasluga mom progresu sigurno ide mom treneru Zaimu Šumanu, zatim mom predanom radu, upornosti, posvećenosti treninzima i zdravom načinu života,  mojoj obitelji i prijateljima koji su mi uz Zaima najveća podrška, kaže Emir Hastor.

Zanimljivo nam je svakako na koji način Emir trenira da bi dostigao ovakve rezultate.

 – Što se tiče mog treninga on je baziran na tjednim ciklusima, u kojim 6 dana intenzivno radim treninge snage, izdržljivosti, brzinske izdržljivosti, dionica i dužine ne više od 20km. Dok jedan dan koristim za odmor.

U Sarajevu je ostvario svoj najznačajniji rezultat i postao državni prvak u maratonu. Kakvi su ti dalji planovi? Postaje li sad maraton tvoja glavna disciplina i što misliš koji su ti dometi?

 – Pored redovnih obveza koje imam nastojim što više da se posvetim treningu i trčanju. Planovi su da ovu sezonu privedem kraju na najbolji mogući način sa što više postolja i dobrih rezultata, kao i boljim vremenima na svim dionicama koje trčim. S obzirom da sam napravio jako dobar rezultat na proteklom maratonu, u dogovoru sa trenerom Zaimom vidjet ćemo što je to što je najbolje za mene. Mislim da uz dobar plan treninga za maraton mogu pomjeriti svoju granice i popraviti svoj rezultat na maratonu. Idemo polako korak po korak, ali prvo želim, mislim i vjerujem da ću u narednom periodu biti prvi maratonac iz BiH koji će istrčati maraton ispod 2:30. Na certificiranoj stazi i po svim IAAF pravilima i standardima, zaključio je Emir Hastor. Er.B.

Zaim Šuman

Šuman: Predan je treningu

O Emiru Hastoru smo za komentar zamolili i njegovog trenera, Zaima Šumana.

 – Emir Hastor trenira atletiku u AK Goražde već petu godinu i na prvom treningu sam vidio u njemu nešto posebno, da bi mogao biti dobar atletičar na srednjim prugama. Zračio je posebnom snagom i davao se maksimalno na svakom treningu. Odlučio sam da napravimo jedan četverogodišnji ciklus i da postupno ostvarujemo svoje ciljeve. Prve godine nismo puno forsirali i Emir je trčao kratke utrke do 5km na kojima je stjecao iskustvo. Nakon dobrih nastupa na tim utrkama odlučili smo da povećamo obim treninga i da Emir trči i ostale trke. Nakon njegovog prvog maratona koji je istrčao prošle godine u Sarajevu odlučili smo da se više posvetimo cestovnom trčanju i nismo pogriješili. Nakon zimskih priprema, Emir je ove godine napravio svoje najbolje rezultate i na uličnim utrkama, kao i na prvenstvu BiH, ispričao je Šuman koji se potom osvrnuo na Two Cities Marathon, održan prošle nedjelje:

 – Maraton u Sarajevu je bio kruna njegovih nastupa ove godine, mada moram priznati da mi vrlo malo radimo maratonskih treninga u svojim planovima. U narednom periodu ćemo svakako posvetiti više pažnje ovim treninzima.

Šuman ističe da je Hastor “kulturan i lijepo odgojen momak koji je predan svom radu, treninzima”.

 – Maksimalno se daje na svakom treningu i od njega možemo očekivati naredne godine maraton ispod 2:30!

OSOBNI REKORDI

800m – 1:59 / Sokolac 2020.

1.500m – 4:15 / Zenica 2020.

3.000m – 9:10 / Zenica 2021.

5.000m – 16:01 / Kiseljak 2021.

10.000m – 33:20 / Konjic 2021.

Polumaraton – 1:18:27 / Sarajevo 2018.

Maraton – 2:34:44 / Sarajevo 2021.

MARATONSKI PROGRES

3:12:15            2019.

2:46:01            2020.

2:51:16            2021.

2:34:43            2021.