Image default
DNEVNI

Mostarska bolnica kupuje putničko vozilo vrijedno 100.000 maraka

U teškom vremenu prouzročenom pandemijom od vlasti u BiH i od javnih institucija svašta smo navikli. Najnovija, najblaže rečeno, čudna vijest dolazi iz mostarske Sveučilišno kliničke bolnice Mostar koja je odlučila kupiti putnički automobil. Radi se o putničkom polovnom vozilu starom dvije godine za koji se ne navodi marka vozila, ali se po tenderskoj dokumentaciji njegova ukupna vrijednost procjenjuje na 97.000 konvertibilnih maraka.
Tender za nabavku ovog vozila nalazi se na portalu javnih nabavki od 23.7. 2021. godine, a rok za nabavku vozila je sredina idućeg mjeseca.
Dok u mostarskoj bolnici gotovo svakodnevno primaju razne vrste donacije u svrhu pomoći borbe protiv pandemije, dok su suočeni sa prijetnjom štajkom od strane doktora, dok je štrajk ostalog osoblja tek nedavno završio malo je reći da ovakav potez čudi.
Treba podsjetiti da se mostarska bolnica financira iz proračuna u BiH, ali i da redovno dobija veliku novčanu pomoć iz Republike Hrvatske. No, teško stanje nije spriječilo šefove mostarske bolnice da krenu u proceduru nabavke skupocjenog putničkog vozila.

Kakvo vozilo traže?

U detaljnoj specifikaciji mostarska bolnica traži putnički rabljeni automobil više srednje klase kategorije M1, oblik karoserije AA – Limuzina (sedan).  Dužina vozila , mm: minimalno 4900 mm Snaga motora, kW: maksimalno 210 kW Zapremina motora, ccm : minimalno 2900 ccm
Mjenjač mora biti automatski, pogon na sva četiri točka, pogonsko gorivo dizel. Broj vrata  mora biti 4 (četiri), a broj sjedišta: 5 (pet).
Traži se i da vozilo nije starije od dvije godine. Godina proizvodnje mora biti minimalno 2019., a prijeđena kilometraža maksimalno 60.000 km. Vozilo mora biti u metalik boji a zapremina prtljažnika bez preklapanja/pomjeranja zadnjih sjedišta  minimalno 530 l. Rezervoar za gorivo mora imati prostora za minimalno 70 l a traži se i tvornička garancija minimalno 12 mjeseci ili 120.000 prijeđenih kilometara.
Kada je u pitanju oprema vozilo mora imai minimalno :ESC elektronski stabilizacijski program ili slično,minimalno 6 zračnih jastuka, LED glavna svjetla i LED svjetla otraga, automatski klima uređaj, info sistem za vozača color Elektromehanički servo upravljač podesiv po visini i dubini. Također, traži se multifunkcionalni kožni upravljač sa 3 kraka, uređaj za održavanje brzine tkz. tempomat sa asistentom, elektronska parkirna kočnica, električni podizači prednjih i zadnjih pozora, Vanjski retrovizori el.podesivi, preklopivi i grijani, tvornčka navigacija, tvornički parking senzori naprijed i nazad, Lakometalni – aluminijski točkovi minimalno 18“’.
Osim toga, vozilo mora imati centralno daljinsko zaključavanje,bluetooth bežično povezivanje telefona , rezervni točak umanjene veličine, presvlake sjedišta od tkanine, prednja sjedišta sa potporom za leđa, paljenje vozila bez ključa, signal za ispuhanu gumu, upozorenje o napuštanju vozne trake sa asistentom, naslon zadnje klupe djeljiv i preklopiv, naslon za ruku naprijed i pozadi, te prvu pomoć i trokut upozorenja.

Traži se odustajanje od nabavke vozila

Uz objavu ovog tendera reagirao je i zastupnik u Skupštini HNŽ-a Ismet Lulić (SDP BiH) koji je putem facebook stranice zatražio odustajanje od nabavke ovog vozila.
– Ulagati u luksuz je krajnji bezobrazluk imajući u vidu da se zdravstveni radnici bore za bolji tretman,  a građani također kao krajnji korisnici usluga javnog zdravstva imaju niz primjedbi. Bahatost, javašluk i nedomaćinski odnos su kategorije koje su u posljednjih nekoliko godina obilježile rad većine institucija sistema. Stoga, kao zastupnik u Skupštini HNŽ-a tražim od menadžmenta SKB Mostar obustavu postupka javne nabavke ali i objašnjenje zašto se uopće dolazi u ovakve situacije koje god građana izazivaju otpor. Specifikacije u tenderu  jasno ukazuju da se radi o luksuznom vozilu. Ako se postupak ove javne nabavke ne obustavi ostaje nam samo da čekamo ishod i vidimo da li je u pitanju Audi ili  Mercedes, te tko će biti krajnji korisnik vozila od kojeg nitko neće imati koristi. Javno zdravstvo i građani ni najmanje – stoji u objavi zastupnika Ismeta Lulića.