Image default
BIH

Nova prijetnja Neretvici: Načelnik Konjica stao uz investitore

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić izrazio je bezrezervno opredjeljenje za realizaciju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u skladu s Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obvezama. Na sastanku načelnika Ćatića i izvršnog direktora za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senada Salkića ukazano je da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno financijsko opterećenje. Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilijunskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi s osiguranjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je suglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcijskog plana s jasno definiranim zadacima i obvezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da osigura nesmetani pristup gradilištu).

 ”Stav općine Konjic je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredijeljenost i suglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u idućem razdoblju”, naglasio je Salkić. Tijekom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i sudionicima događaja od 1. lipnja 2020. i 14. lipnja 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic, priopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.