Image default
REGIJA

Postoji mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja u Srbiji

Epidemiolog i član Kriznog stožera Srbije za suzbijanje koronavirusa Predrag Kon izjavio je da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obaveznog cijepljenja za odrasle.

“Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija”, rekao je Kon u Danu uživo na N1.

On je naglasio da ne može ulaziti u to što o tome kaže Ustav, i dodao da on osobno nije za obavezno cijepljenje svih i da misli da to nije neophodno.

“Ali jesam za obavezujuće cijepljenje onih koji to iz moralnih razloga moraju uraditi zbog profesije koju obavljaju”, rekao je Kon,s pominjući zdravstvene radnike.

Na pitanje što se može očekivati kada djeca krenu u školu od 1. rujna, Kon je rekao da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva jasno rekla da je cjepivo sigurno za uzrast od 12 do 17 godina.

“Što se sad očekuje? Da nekolicina nas kaže da je (cijepljenje) obavezna, pa da izbiju protsvjedii na ulicama?” rekao je epidemiolog

Dodao je i da ako netko neće da cijepi dete, onda “jednostavno treba pristati na neke stvari koje će biti drugačije za njega”, ali je rekao da ne može da pojasni kako bi to izgledalo.