Image default
LOKALNO

INTERVJU Zdrinka Vasilj: Gledatelji su prepoznali naš rad, prepoznali su u nama iskrenost i prijatelje

Razgovarala: Antonela Marinović Musa

Uskoro će se obilježiti godišnjica rada Maria Vision Međugorje, prve međugorske televizije na hrvatskom jeziku. Bio je to povod da nekoliko pitanja uputimo Zdrinki Vasilj, glavnoj urednici spomenute televizije. Otkrila nam je informacije o emisijama koje nude gledateljima, produkcijskom timu, posebnom programu emitiranom povodom 40. obljetnice Gospinih ukazanja, planovima u budućnosti.

Maria Vision Međugorje nastala je kao podružnica svjetski poznate katoličke televizije koja u svom programu već godinama emitira katoličke i religiozne sadržaje. Jeste li zadovoljni dosadašnjim radom, odnosno je li ispunjena misija ove televizije?

– Danas, nakon više od godinu dana svakodnevnog rada za širenje evangelizacije, srcem ispunjenim radošću rekla bih da se naša misija ostvarila. Što se tiče medijskog i tehničkog dijela, razvili smo se veoma brzo, imamo doista kvalitetnu opremu koja nam omogućuje da sve naše ideje, želje i planove odradimo baš onako kao što smo zamislili. Međutim, na Vaše pitanje bih odgovorila da naše zadovoljstvo ne polazi od tehničkog dijela, nego od promjene koja se dogodila prvenstveno u mom srcu, u srcu svih nas koji se zahvaljujući Maria Vision Međugorje TV smatramo Gospinim apostolima, u srcima svih onih kojima preko malih ekrana šaljemo poruku ljubavi, mira i nade.

Kakve sadržaje nudite gledateljima? Primjećujemo da je emisija u kojoj i oni sami sudjeluju, uz vlastite želje i nakane, jedna od gledanijih.

– Gledateljima nudimo raznovrsne sadržaje koji sa sobom uvijek nose duhovnu poruku. Prilagodili smo našu televiziju onima od 2 godine, ali i onima od 102. Imamo raznovrsne sadržaje: religiozne crtane filmove, dječje emisije, razne dokumentarce, filmove, reportaže, intervjue, vijesti iz svijeta te iz našeg malog Međugorja, kao i emisije koje se emitiraju tjedno s duhovnom tematikom koja se nastavlja iz emisije u emisiju. Ono najdragocjenije što imamo u našem programu su svete mise (ujutro u 7 sati sveta misa s Humca te navečer prijenos večernjeg programa iz Međugorja), klanjanje Presvetom euharistijskom sakramentu te krunice u kojima prikazujemo nakane najpotrebitijih. Nekomercijalna smo televizija, nemamo nikakav oblik reklama te naš program uljepšavamo duhovnom glazbom koja veliča Isusa Krista. Nekada je teško raditi na takav način, ali uz Božju providnost, uz pomoć donacija dobrih ljudi koji su prepoznali naš rad, našu misiju, uspijevamo iz dana u dan prenositi Božju riječ u domove.

Kao što ste spomenuli, emisija Lanac ljubavi – emisija u koju su uključeni gledatelji s porukama i pozivima, jedna je od najgledanijih emisija s obzirom na to da u današnjem svijetu, kada se događa toliko negativnih stvari, zaista je potrebno povezati se u tom molitvenom lancu i međusobno moliti za nečije zdravlje, obitelj, ljubav, posao, djecu… Otkako smo započeli s emitiranjem navedene emisije, naš telefon neprestano zvoni, poruke stižu iz raznih krajeva svijeta s raznim nakanama i pozdravima. Zovu nas usamljene osobe, pričaju nam svoje boli, probleme, dijele s nama sve svoje radosti i žalosti. A najviše nas veseli to što su gledatelji prepoznali naš rad. Zapravo, prepoznali u nama iskrenost i prijatelje, zajedno smo postali obitelj Maria Vision Međugorje.

Tko čini produkcijski dio ekipe i jeste li u potrazi za volonterima koji vam pomažu u radu?

– U našem timu su mlade osobe koje svojom energijom, ambicioznošću, čvrstom vjerom u ovo što radimo ostvaruju nešto što nikada do sada nije postojalo u BiH. Uspjeli smo ostvariti prvu televiziju koja služi katoličanstvu u zemlji u kojoj su izmiješane religije. Nije uvijek bilo sve lako, ali uz čvrstu potporu onih koji su nam omogućili da bez iskustva radimo na ovako velikom mjestu, davali nam bezgranično povjerenje, odgovornost, gurali nas naprijed svaki put kada bi posustali, danas smo mlade odgovorne osobe, osobe koje su pronašle pravi smisao u životu, osobe koje su u kratkom vremenu naučile kako voditi televiziju. Osobno sam postala glavna urednica sa samo 21 godinu te je prevelika odgovornost bila na mojim leđima. Mogu reći kako se moj život koji sam imala prije ovog projekta u potpunosti promijenio. Zahvaljujući velikoj podršci, vjerovala sam u ovo što radim, slijedila sam snove male Zdrinke koja je cijeli svoj život maštala o ovom svijetu, ispravno sam donosila svaku odluku slušajući svoje srce i danas sam ponosna na sve one koji su sudjelovali u rastu ove Gospine televizije koja je ostvarila svoj cilj. Posebno se želim zahvaliti svim volonterima koji su nam pomogli u ostvarenju naše misije te ovim putem pozivam i sve ostale zainteresirane da nam se pridruže.

Poseban program emitirali ste povodom 40. obljetnice Gospinih ukazanja. Kao urednica, smatrate li taj zadatak uspješno odrađenim?

– Jubilarna obljetnica Gospinih ukazanja je zaista jedna posebna priča za sebe. Nitko nije mogao očekivati da će Međugorje biti prepuno hodočasnika. Kao urednica sam ponosna na sve one koji su se žrtvovali tih dana da prenesemo radost Međugorja u domove cijeloga svijeta. Znali smo raditi po 20 sati dnevno, jer smo svim srcem željeli da naši gledatelji budu u potpunosti informirani o svemu što se tih dana događalo u Međugorju, da na poseban način prenesemo sve ono što nas Gospa sve traži u svojim porukama. Nakon večernje mise, na dan godišnjice, sjela sam pored Kristova kipa iza međugorske crkve i osjetila sam da je moje tijelo preumorno. Noge su mi klecale od umora, oči su se same sklapale, ali u srcu sam osjetila nešto što nikada do sada nisam. Tada su mi suze same krenule niz lice, plakala sam od sreće, jer sam osjetila nešto posebno. I da, svim srcem sam ponosna na sve koji su nam tih dana pomogli u realizaciji prijenosa svih događanja, budući da smo ostvarili 24 sata posebnog programa na hrvatskom, ali i na talijanskom, engleskom i španjolskom jeziku za ostala sjedišta Maria Vision koja su u drugim zemljama.

Jesu li strani hodočasnici imali priliku gostovati na Maria Vision Međugorje TV i kakve su njihove reakcije?

– Naravno! Njihova svjedočanstva su nam poseban blagoslov. Strani hodočasnici su ti koji znaju prijeći kilometre kako bi došli Majci i kako bi mogli srcem živjeti svoju vjeru. I od njih imamo same velike pohvale!

U prethodnom intervjuu kazali ste kako je, između ostalog, cilj ove televizije pomoći ljudima u duhovnom smislu? Koliko ste uspjeli u tom naumu?

– U duhovnom smislu smo svakako pomogli. Pomogli smo svojim molitvama, širenjem evangelizacije na više načina. Danas usamljeni imaju s kime moliti krunicu svaki dan, imaju s kime dijeliti sve ono što imaju na svome srcu. Također, Maria Vision Međugorje ima svoju fondaciju koja financijski, obrazovno i zdravstveno pomaže najpotrebnijim osobama. Rijetkost je da za Maria Vision Međugorje kažemo da je samo televizija. Televizija je samo popratni medij koji prati sve što radimo, kao jedna misija pod imenom Maria Vision Međugorje.

Planirate li u bliskoj budućnosti neke nove projekte, emisije i slično?

– Imamo dosta planova za budućnost. Što se tiče programa, trudit ćemo se usavršavati ga svakodnevno s kvalitetnim materijalima. Osim televizijskog programa imamo i velike planove kroz koje bi trebali pomoći potrebitima kroz razne projekte. Posebno se veselimo ovogodišnjem Mladifestu u Međugorju kojeg ćemo u potpunosti prenositi. Imat ćemo i razne emisije koje će govoriti o njemu, ali i posebne goste. S početkom festivala, osim što smo nas možete pratiti putem HOME TV, bit ćemo dostupni u Hrvatskoj preko MAXtv IPTV te preko Eutesalita. Dostupni smo i na Croatian TV – America za Hrvate u Kanadi, Americi i Australiji. Očekuje vas mnoštvo zanimljivosti u budućnosti, stoga i dalje pratite Maria Vision Međugorje.