Image default
DNEVNI

Milorad Dodik u paničnom strahu od dolaska Christiana Schmidta u BiH!

Piše: Dragan Bradvica

Kako je bilo ranije i najavljeno Narodna skupština Republike Srpske po žurnom postupku usvojila je prijedloge zakona o dopuni Kaznenog zakonika RS-a i o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

– Tko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju RS, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, predviđa dopuna Kaznenog zakonika RS. Dopuna zakona predviđa da će, ako je djelo iz ovog prvog stava izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, počinitelj biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Ukoliko je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službena ili odgovorna osoba ili osoba u institucijama vlasti ili organu koji se financira iz javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina, piše u dopuni Kaznenog zakonika. Ukoliko su djela iz prvog i trećeg stava ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja RS, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina, četvrta je tačka dopune ovog zakona.

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi zastupnika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i zastupničke grupe NDP.

Zaključci

Uz ovo, lideri ovih stranka u petak su potpisali zaključke koje su usuglasili u ponedjeljak na zajedničkom sastanku. ‘Mi, predstavnici političkih stranaka iz RS-a odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Smatramo da ne postoje uvjeti za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH), osim u slučajevima kada je neophodno sudjelovanje radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS-a sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatiramo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenom procedurom. U parlamentarnu proceduru će preko zastupničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku. Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usuglašavane u narednom razdoblju’.

Dodik kontra Schmidta

Član Predsjedništva BiH li lider SNSD-a Milorad Dodik pozdravio je značajan stupanj političkoj jedinstva izgrađenog oko nametanja zakona od strane Valentina Inzka.

– Inzko nema pravo na nametanje zakona, a kao što mogu vidjeti i ovaj koji se predstavlja novim visokim predstavnikom (Christian Schmidt) pledira da nešto slično učini, kaže Dodik. Ponavlja kako je visoki predstavnik prekršio međunarodno pravo, prekršio Ustav BiH i zakone, kako nikada nije imao pravo nametati zakone jer mu to ni bonska ovlaštenja nisu dana za te svrhe. Smatra kako je sve to samo blefiranje SAD-a i Zapadne Europe koji provode svoju silu.

– Ovo nema veze niti sa pravom niti civilizacijskim dostignućima koje oni promoviraju. Na ovom pitanju pala je politika Europske unije koja se zalaže za pravnu državu i pravo. Njihov autoritet je apsolutno zgažen da uopće mogu govoriti o pravnoj državi i o pravu. Očigledno je sve to bilo lažno i da su se predstavljali lažno, poručuje. Još jednom je pohvalio zaključke oko kojih su se usuglasile sve političke stranke u RS-u, a najvažnijim smatra onaj da ‘osoba koja se predstavlja kao novi visoki predstavnik nije legalno izabrana, a onda nema obveze s njim surađivati i provoditi bilo kakve aktivnosti’. Uvjeren je da će se konsenzus u RS-u održati jer je to pitanje nacionalnih i državnih interesa, a ne bilo čijih osobnih ili stranačkih.

– Od svega je najvažnije kako ćemo se kretati dalje, a to možemo samo inzistirajući na zajedničkim zaključcima, te inzistirajući na tome kako visoki predstavnik nije izabran legalno i na taj način neće imati formalna ovlaštenja. Samo onaj visoki predstavnik kojeg potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a može imati legitimitet, kaže Dodik.

Uz ovo, pozvao je na smjenu predsjednika Skupštine Općine Srebrenica Ćamila Durakovića.

– Stavit ćemo smjenu Durakovića na dnevni red zbog progona novinara. U tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka, rekao je i najavio da će smjena biti pokrenuta nakon ljetne pauze. Dodik je ovo najavio nakon što je Duraković Tužiteljstvu BiH podnio kaznenu prijavu protiv RTRS-ovog novinara Branimira Đuričića zbog poricanja genocida u Srebrenici.

I Šarović ‘riga vatru’

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je kako se zakoni mogu donositi samo u parlamentu.

– Podržali smo dva zakona i dali smo svoj doprinos. Smatramo ovo adekvatnim odgovorom na posljednju odluku viškog predstavnika. Vjerojatno se neće stati na tome. Postojat će potreba za zajedničkim odgovorima i u narednim tjednima i mjesecima, naveo je Šarović. Naglasio je kako je SDS dio zajedničkog dogovora.

– Potrebno da zajednički odgovorimo na složenu situaciju u kojoj je ne samo Srpska nego i BiH. SDS je partner i dio je zajedničkog odgovora na nametnutu odluku Inzka koju SDS apsolutno smatra neprihvatljivom, dodao je Šarović. Poručio je da se mora razmišljati dugoročno.

– Kriza ima potencijal da se produbi i u tom smislu jeste početak jednog složenog razdoblja, ali moramo razmišljati što je na kraju i kako doći do konačnih rješenja, ustvrdio je Šarović.

Komentirao je i dolazak novog visokog predstavnika od kojeg očekuje i vjeruje kako neće koristiti bonske ovlasti jer na to nema pravo i to će biti dočekano potpuno odbijajuće.

– Odbit ćemo i mi i ostale stranka iz RS-a. Ukoliko dolazi sa tom idejom ona će propasti, a on će ostati zabilježen kao netko tko je donio novu krizu u BiH, naveo je Šarović.