Image default
DNEVNI OSTALI SPORTOVI

AMEL TUKA U FINALU OI: “Neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva”

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka plasirao se u finale utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tuka je u trećoj polufinalnoj grupi istrčao svoj najbolji rezultat u sezoni 1:44,53 i zauzeo drugo mjesto te izborio direktan plasman u finale.

Po dva prvoplasirana takmičara iz tri polufinalne grupe izborila su polufinale, kao i dvojica po rezultatu. Uz to im je poslije žalbe priključen i Nijel Amos (Bocvana).

U finale su se plasirali: Cheuriyot Ferguson Rotich (Ken), Amel Tuka (BiH), Patryk Dobek (Polj), Emmanuel Kipkurui Korir (Ken), Peter Bol (Aus), Clayton Murphy (SAD), Gabriel Zual (Fra), Adrian Ben (Špa), Nijel Amos (Boc).

Finale utrke na 800 metara na rasporedu je 4. augusta.

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije krio sreću zbog plasmana u finale utrke na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Nekoliko sati nakon utrke u obraćanju bh. medijima istakao je da ulazak u finale poklanja svim Bosancima i Hercegovcima, sa kojima želi da podijeli svaki trenutak sreće.

– Zaista je teško naći riječi da opišem trenutno stanje. Ovu priliku želim da iskoristim da zahvalim svima na podršci. Zaista sam presretan što sam odveo svoju zemlju u finale Olimpijskih igara. To je poseban, neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva – izjavio je najbolji bh. sportista.

Znao je, kako kaže, da ga očekuje izuzetno težak posao u polufinalu, s obzirom na to da je nastupao u najtežoj grupi.

– Svi su tu grupu naznali “grupom smrti”, bilo je jakih imena i dobrih takmičara, brzih ljudi. No, pripremio sam se, tako da od samog početka ništa nisam prepuštao slučaju, išao sam na sve ili ništa, bez kalkulacija. Želio sam biti među prva dva i da prođem direktno u historijsko finale – kazao je Tuka, koji će u srijedu imati priliku da Bosni i Hercegovini donese prvu olimpijsku medalju.