Image default
DNEVNI

DVA PISMA I TRI JEZIKA: Srbi u Hercegovini postali konstitutivni

Nakon više od 20 godina Srbi su postati konstitutivan narod u HNŽ-u. Zastupnici Skupštine HNŽ-a su na današnjoj XIV sjednici s 26 glasova za i 1 protiv, izglasovali konstitutivnost Srba i bosanski jezik, odnosno amandmane na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije. Također, usvojeni su amanmani po kojem su u županiji ravnopravna dva pisma latinica i ćirilica, te tri jezika: srpski, hrvatski i bosanski.

Vesna Saradžić zastupnica SDP-a u Skupštini HNŽ-a i članica Kluba Srba prije početka Skupštine je rekla kako je klub zastupnika Srba u Skupštini još 2016. godine uputio amandmane na Ustav HNŽ-a s namjerom da se isprave diskriminatorske odredbe Ustava koji ne prepoznaje građane srpske nacionalnosti.

”Nakon toga i Klub Bošnjaka je uradio isto i ujedinili smo amandmane. Kasnije je to rezultiralo presudom Ustavnog suda 2018. godine, u siječnju 2019. je istekao rok za implementaciju. Mi smo pokušavali da se to nađe na dnevnom redu, nikada nismo uspjeli da uđe na dnevni red”, kaže Saradžić i dodaje da je klub delegata iz HDZ-a uputio prijedlog, a Vlada je djelovala ekspresno.

”Danas imamo amandmane na Ustav, pozdravljam to i drago mi je, ali ovim se ne implementira presuda Ustavnog suda iz 2018. godine”, kazala je Saradžić.