Image default
DNEVNI

‘GUTEN TAG HER DODIK’: Dodik je gurnut u živi pijesak

Mnogi su u sarajevskim političkim i intelektualnim krugovima likovali kada je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, ali su jednako tako upadljivo razočarani  pristankom oporbenih stranaka, SDS-a, PDP-a i NS-a da sjednu za zajednički stol sa Srpskim nacionalnim poglavicom Miloradom Dodikom i podrže njegovu kontroverznu blokadu državnih institucija.

Sarajevski minder kao da je očekivao svesrpsko ‘prolivanje krvi’, a ne svesrspko jedinstvo oko ‘udara na RS’ i Srpski narod. Dosta je to licemjerno priželjkivanje ako se zna pa iz bliske prošlosti, poput izbora gradonačelnika Mostara, da su se i bošnjačke ili sarajevske stranke nebrojeno puta udruživale u brutalnim nasrtajima u pokušaju pokapanja Dragana Čovića i HDZ-a BiH.

Kako će Dodik protiv dolara i eura?

Oporbeni čelnici iz Banja luke, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, a osjeća se iza kulisa itekako i pravopis Mladena Ivanića, počasnog  predsjednika PDP-a, nisu imali puno manevra za drugačije postupanje.

Bili su naprosto pribijeni uz zid jer ih je agresivni Milorad Dodik stavio na kušnju patriotizma i prve bojišnice pred ‘naletom muslimana i stranaca’ na  RS.

Svako odbijanje zajedničkoga ‘ne’ objektivno bi bilo teško političko ranjavanje. Ovako, Mirko Šarović, Mladen Ivanić i ostali su povukli mudre, lucidne poteze, koliko god to slijepo Sarajevo kmečalo, Milorad Dodik je silovito gurnut u živi pijesak. 

Dodiku nema nazad uzdignuta čela. Njegova noćna mora su neprihvatljiva i nerazumna blokada državnih institucija, a u nedjelju u je u svome uredu u  Sarajevu osvanuo novi međunarodni gubernator, i to Nijemac, Christian  Schmidt.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a naspram svojih zabluda i kompleksa ‘macho’   lidera ima Amerikance i Europljane. A u njihovim rukama je ono što najviše  treba i BIH i RS-u, dolari i euri.

Što kaže oporba

Šef SDS-a  Mirko Šarović ističe da se cijeli ovaj proces neće zaustaviti na  dvije mjere, blokadu države I zakon o negiranju RS, jer je očigledno da će politička kriza  potrajati, a Srpskim vođama je, kaže on, da budu pametni i da vuku poteze koji će zaštiti srpske interese.

– Te odluke ne može da donese samo SDS ili PDP ili DNS već svi zajedno treba da sudjelujemo u procesu zaštite interesa Republike Srpske. SDS je kao stranka pretrpio mnogo sankcija od strane Visokog predstavnika. Naši stavovi za razliku od nekih drugih stranaka  nisu se mijenjali u posljednjih 20 godina. Ti drugi su sada izrazili spremnost da se po ovom pitanju okupimo. Ukoliko iznevjere danu riječ to će se brzo pokazati. Kad se steknu uvjeti  za rad Parlamenta BiH, razgovarat ćemo sa političkim strankama iz FBiH i tu će biti značajan jednoobrazan stav političkih stranaka iz Republike Srpske, zaključio je Šarović.

Milan Miličević, načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a, uputio je oštru kritiku zbog posljednjih zbivanja u bh. entitetu Republika Srpska.

– Za očuvanje Republike Srpske nije potrebna zajednička vlada sa SNSD, već ostavke svih onih koji su ovu zemlju zajedno sa Dodikom doveli na rub ekonomske i demografske propasti. Ulazak u takvu vladu, bio bi ravan izdaji vlastitog naroda i osnovnih moralnih principa, poručio je Miličević.

– Kad god Dodik jednom rukom pozove na jedinstvo, istovremeno u drugoj drži nož za zabiti ga u leđa, poručio je bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Dodikove kalkulacije

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je uvođenje koncentracijske vlade u Republici Srpskoj. Obrazlažući ovu ideju, Dodik je rekao da je spreman da se povuče iz Predsjedništva BiH, kao i da to urade i svi zastupnici u Parlamentu BiH i ministri u Vijeću ministara.

Srpski nacionalni poglavica je već počeo s kalkulacijama. Od  1.kolovoza   može početi sanjati Schmidta, a možda mu u ponedjeljak već zazvoni i telefon. ‘Guten tag her Dodik’. J. S.