Image default
DNEVNI OSTALI SPORTOVI

TAJLANDSKI BOKS: Marin Čarapina u borbi za titulu profesionalnog prvaka Europe

U središtu Mostara, na trgu Hrvatskih velikana, na platou ispred hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, održat će se spektakl u tajlandskom boksu – muaythai.

Mostarac Marin Čarapina, zajedno sa svojim gradom Mostarom piše povijest ovog sporta u Bosni i Hercegovini.

Olimpijski sport

Marin će ukrstiti rukavice sa Čehom Josefom Talafousom u meču za titulu profesionalnog prvaka Europe u muaythai – tajlandskom boxu u kategoriji do 79.38 kg. Meč je licencirala i verificirala World Muaythai Council (WMC), Svjetska federacija za profesionalni muaythai sport sa sjedištem u Bangkoku na Tajlandu. Sami spomen ove asocijacije govori sve. Ona je vrh ovog sporta u svijetu. Ista je zajedno sa svojom srodnom amaterskom asocijacijom IFMA, International Federation Muaythai Amateur glavni kotač za prosperitet ovog sporta u svijetu. Nakon skoro 3 desetljeća borbe i stremljenja k olimpijskom sportu, sve se posložilo ove godine na olimpijadi u Tokiju. Muaythai-tajlandski boks predvođen IFMA je i službeno postao olimpijski sport i najbolji borci iz cijelog svijeta natjecat će se na olimpijadi u Parizu 2024 godine.

Medalja sa SP-a

Naš grad Mostar i naša Hercegovina su njegovali ovaj sport unatrag više od četvrt stoljeća. Vježbali su tiho u malim dvoranama, više puta u neadekvatnim uvjetima. Odatle su odlazili kao nepoznati na razna natjecanja i brali najsjajnije kolajne. Posljednja u nizu je zlatna medalja sa prvenstva svijeta u Tajlandu 2020 godine. Mladi, mostarski borac Petar Drežnjak, je došao na prvenstvo i nitko mu nije davao bilo kakvu šansu za medalju. On je u superteškoj kategoriji do 23 godine, protutnjao prvenstvom kao olujna bura mostarskom kotlinom i pomeo sve svoje protivnike. Na pijedestalu je bio na najvećem postolju i tako ostvario svoj dječački san. Jedan Mostarac je posebno zaslužan za popularizaciju ovog sporta u Bosni i Hercegovini i puno šire.

Iskustvo Čarapine

Marin Čarapina je borac koji je višestruki prvak Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim osvajanja prvenstava ove dvije susjedne države, Marin je zaista kolekcionar kolajni i pokala na raznim međunarodnim natjecanjima u ovom najtežem borilačkom sportu u stojećem stavu u svijetu. Marin je dva puta osvojio i prijelazni pokal Ludviga Lutka Pavlovića. Na memorijalima koji se održavaju u čast Ludviga Lutka Pavlovića, prodefilirali su kao borci skoro svi europski najkvalitetniji borci, a osim njih i većina svjetski poznatih boraca. Marin ima znanje i golemo iskustvo u ovom sportu i vrijeme je da svoju karijeru okruni europskom profesionalnom titulom. Svi borci, pa i ljudi koji samo prate ovaj sport znaju da će to biti pravi izazov za njega i da će morati uložiti sve svoje znanje, iskustvo i pritom biti maksimalno spreman da to ostvari.

Kada je ova najrenomiranija svjetska asocijacija odobrila tj. dala dozvolu Marinu za borbu za europski profesionalni pojas 2020. godine, zbog sveukupne situacije odnosno pandemije i Covida 19, to je bilo nemoguće održati. Puno toga se od tad promijenilo. U studenom prošle godine kada se definitivno saznao Marinov suparnik, a to je Čeh Josef Talafous, krenulo se u utrku, tko će biti domaćin ovog spektakla u muaythai sportu.

Česi su kandidirali grad Prag, a Savez tajlandskog boksa-muay thai u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Alenom Rujovićem je kandidirao grad Mostar za domaćinstvo.

Mostar je rodno mjesto Marina Čarapine, a tu djeluje i muaythai klub Hunter u kojem je Marin i ponikao i upoznao se sa ovim borilačkim sportom. Mostar je zaista prelijepi hercegovački grad, istkan od svojih bogatih povijesnih niti, koje se spajaju sa kulturnim, gospodarskim i sportskim segmentima. Mostar je mjesto u kojem će ako sve bude u redu, uskoro niknuti i akademski klub u muaythai sportu, a u pregovorima je da ovaj grad bude mjesto u kojem će biti smješten i kamp muaythai sporta, iz kojeg će reprezentativci Bosne i Hercegovine odlaziti na europska i svjetska prvenstva, a i na ono najvažnije, na Olimpijske igre 2024 godine. Mostar sa razlogom ima sve predispozicije da postane centar muaythai sporta u Bosni i Hercegovini. J.S.

Katarza za sve

Ovaj sport u svim svojim segmentima ima svoj ratnički aspekt i fair play, gdje kroz natjecateljski duh utiče na moralnu, kondicijsku i duhovnu sposobnost nacije (obrane, odnosno nadmetanja u domenu ekonomije, obrazovanja, kulture, umjetnosti, pa i politike). Sve ove organizacije i sami sport cijelo vrijeme za čovjeka (sudionika, gledatelja i navijača) ima jednu psihoterapeutsku ulogu, omogućujući masi jedan katarzis, tj. pražnjenje nagomilanih potisnutih nagona i unutarnjih tjeskoba (anksioznosti), prouzročenim bremenom svakodnevnog života u konglometrima urbanih “mravinjaka“, te opterećenosti svim negativnim pojavama u svakodnevnom životu.

Kandidat za Pariz 2024.

Mostar i Marin pišu povijest muaythai sporta u Bosni i Hercegovini. Za Marina ovaj meč ima višestruku važnost i ulogu. On ima šansu proslaviti sebe i svoj grad kroz ovaj sport. Upravo Marin će biti glavni adut u ovom sportu na Olimpijskim igrama 2024 godine, za Bosnu i Hercegovinu. Ako se sve posloži i Marin osvoji europsku profesionalnu titulu, onda se sve mijenja. Tada za njega počinje sasvim drugi život glede ovog sporta. On mora braniti titule, a nakon nekoliko obrana stiče pravo nastupa za svjetsku profesionalnu titulu. To je san svih sportaša u svijetu, a Marin je duboko zakoračio tim putem i nema odustajanja.

Klub iz Ljubuškog organizator

Marinu je potrebna svekolika podrška grada i županije da ostvari svoj cilj 18. rujna 2021. godine. Izvršnu organizaciju ovog meča i same priredbe dobio je klub tajlandskog boksa Ludvig Pavlović iz Ljubuškog. Ovaj klub je daleko najiskusniji promoter ovog i sličnih sportova u Bosni i Hercegovini i puno šire. Ova priredba će im biti 108. organizacija i promocija ovog sporta. Organizatori su se odlučili za jednu revoluciju u organizaciji ovakvih priredbi. Održat će je, naravno, ako vrijeme posluži, u središtu Mostara na platou ispred hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača. Svi naši sugrađani će tako moći svjedočiti ovom spektaklu. U slučaju da to vrijeme ne dozvoli, organizacija će biti u sportskoj dvorani na Bijelom Brijegu.

Horvat vs Kojić

U cjelovečernjoj priredbi glavni meč je između Marina Čarapine i Josefa Talafousa za profi europsku titulu, a superfight meč je između Osječana Ivana Horvata, čija je mama Širokobriježanka i Banjolučana Dušana Kojića. Njih dvojica imaju meč koji je od WMC-a licenciran i verificiran, tako da pobjednik postaje prvi izazivač europskog profesionalnog prvaka. Dakle pobjednik toga meča će napasti Europsku profesionalnu titulu odnosno pobjednika meča Čarapina-Talafous. Ovaj meč je planiran i predviđen u 2022 godini.