Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

General Milomir Savčić je u RS-u, policija ga štiti od SIPA-e?

Još nije poznato gdje se nalazi general Milomir Savčić, optuženik za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Sud BiH naložio je raspisivanje međunarodne tjeralice, jer ga sudska policija nije uspjela pronaći na adresi stanovanja.

Osim policije i tužiteljstva, i radoznala javnost slaže mozaik kao u kriminalističkim filmovima i pokušava raspetljati zamršeno klupko naprasnog Savčićevog bijega od pravosuđa. 

Tragovi i logika

Nekako svi tragovi pa i logika vode samo u dva pravca. General Savčić je ili u Srbiji ili u RS-u, a zajedničko i jednoj i drugoj teoriji je da ga zasigurno čuva policija po nečijoj političkoj zapovijedi. Ako je vjerovati službenim informacijama iz Beograda, Milomir Savčić nije u Srbiji.

Naime, prije nekoliko dana je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije odbacilo nagađanja da je Savčić na teritoriju te susjedne zemlje te da njihova granična policija nije zabilježila njegov ulazak na teritoriju Srbije na bilo kojem graničnom prijelazu. Zamjerili su da “mediji u BiH objavljuju netočne i neprovjerene informacije”.

Srbija demantira glasine da je general Savčić u susjedstvu, Dodik izbjegava odgovor

Ranije je objavljeno da prema neslužbenim informacijama postoji mogućnost da je bjegunac od bh.pravosuđa u Srbiji i uz to su objavljene informacije da je signal njegovog mobilnog telefona posljednji put lociran u mjestu Dvorovi, nedaleko od Bijeljine, u blizini granice BiH i Srbije.

Iako nikada u konačnici ne treba isključiti i takav rasplet sve dok se ne dokaže suprotno, ipak nekako se čini da Srbija i nema pretjeranog razloga skrivati generala Savčića. Više je razloga za ovakve teze. 

Srbija se ne želi kompromitirati

Iskustva iz prošlosti su svježa i ona su zorno dokazala na primjeru Karadžića i Mladića da je Srbija uzaludno skrivala tu dvojicu ratnih zločinaca trpeći ogromne političke i svake druge posljedice. 

Naspram njih, general Milomir Savčić nije objektivno takav kapacitet da bi Beograd podmetnuo leđa za njega i iznova se kompromitirao kod međunarodne zajednice. Ako je to istina onda sve nekako upućuje da se general Savčić ipak možda nalazi na sigurnoj lokaciji na području “svoje” RS. 

Dodikove najave

Nekoliko stvari vuče ka toj zavjeri, a sve na temelju onoga što je ranije govorio i najavljivao brbljivac Milorad Dodik.

-Republika Srpska pružit će Savčiću svaku vrstu podrške i u ovoj borbi neće biti sam. Ova odluka Suda BiH nije donesena samo protiv generala Savčića, već protiv svakog Srbina u Republici Srpskoj koji ne misli i ne priča onako kako se sviđa Bošnjacima, još onako vruć je prijetio Dodik.

-Imate dokaze da je Naser Orić osobno ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru, a sada Milomiru Savčiću predsjedniku BORS-a samo zato što je rekao da ne prihvaća nametnute istine, određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba ležati u pritvoru. Naravno da neće, razumljivo je bio ogorčen srpski nacionalni poglavica i otišao i korak dalje proglasom građanima RS-a.

“Pozivam građane u Republici Srpskoj da, prilikom svakog saznanja o eventualnom djelovanju SIPA-e ili obavještajne službe, da obavijeste nadležnu policiju”.

Naveo je da će u funkciji biti poseban broj u Republici Srpskoj, putem kojeg će građani RS-a informirati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

– Policija RS je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da uhiti, privodi, policija Republike Srpske će to sprječavati, izričit je Dodik.

Pod Dodikovom zaštitom

Je li ovo možda dovoljno pouzdan signal da Dodikova policija već sada djeluje naspram agenata SIPA-e i da štiti u nekom skloništu Milomira Savčića? Jednoga dana će istražitelji rasvijetliti tu zatamnjenu sliku, a onda će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se odvijati taj bliski susret entitetske i državne policije.

Još jedan indikativan detalj navodi na sumnju da je bjegunac Savčić možda pod Dodikovom zaštitom. Naime, srpski nacionalni poglavica je prije nekoliko dana u intervju za ruski SPUTNJIK vješto izbjegao odgovor na pitanje, da li zna gdje je odnosno je li general Savčić na teritoriju RS?

– Sud i Tužiteljstvo su nametnuti mimo Ustava BiH i mimo Dejtona te BiH nema nadležnost za pravosuđe, to je izmišljeno i njima dano upravo da bi se obračunavali s onima koji su protiv nečega što su već ovdje promovirali. Priča o Srebrenici je počela da se priča tek 2002, sedam godina nakon tih događaja je odjednom neko pokušao da napravi taj mit. Tadašnji izvještaj je napisala britanska obavještajna struktura Paddyja Ashdowna, a onda ga potvrdila Vlada RS-a, jer je navodno morala. Mi smo to izvješće prije nekoliko godina poništili i formirali novu Međunarodnu komisiju. Članovi te komisije, bez obzira na razvoj situacije, spremni su braniti nalaze u Banjaluci. Zanima me da li će da uhite te ljude koji su nesumnjivi autoriteti poput Gideona Grajfa. Ja očekujem još jednu kaznenu prijavu, jer citiram Čomskog koji je rekao da Srebrenici nije bilo genocida. Meni će britanski veleposlanik reći da moram poštovati inkvizicijski sud. Zabrinjava činjenica da EU koja je puna priče o pravnom sistemu podržava nepravo – posve u drugom pravcu je priču usmjerio lukavi Dodik.

Podsjećamo Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je u utorak, 10. kolovoza, naredbu o raspisivanju međunarodne tjeralice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, koji je od ponedjeljka, 9. kolovoza, nedostupan Sudskoj policiji BiH.

Sud je predsjedniku Boračke organizacije RS-a generalu Savčiću, protiv kojeg se vodi proces od lipnja 2020., odredio pritvor do kraja suđenja zbog “medijskih istupa i komuniciranja s medijima o činjenicama o predmetu koji se protiv njega vodi pred ovim sudom”.

“Sud je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije proveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne tjeralice”, priopćeno je prošloga tjedna iz Suda BiH. J. S.