Image default
EU

EU izdvojila 20 milijuna eura za poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH (video)

Europska unija je izdvojila 20 milijuna eura za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Od toga je 15 milijuna eura bespovratnih sredstva usmjereno poljoprivrednicima, poljoprivredno-prehrambenim biznisima i ruralnom stanovništvu.

Ova sredstva su dostupna u okviru projekta pod nazivom EU4Agri (2020-2024), koji će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih operatera iz cijele BiH.

Projekt zajedno provode i sufinanciraju UNDP u BiH i Češka razvojna agencija u iznosu od 250.000 eura.

Projekt je fokusiran na povećanje ulaganja te znanja i vještina u poljoprivredno-prehrambeni sektor, jačanje savjetodavnih usluga i poboljšanje privrednih mogućnosti u ruralnim područjima.

To se naročito odnosi na pružanje podrške poljoprivrednicima, poljoprivredno-prehrambenim biznisima i ruralnom stanovništvu s ulaganjima u njihove resurse, standarde i proizvodne materijale.

Time im se omogućava bolji pristup inovativnim tehnologijama i e-uslugama, što će sve imati efektivniji odgovor na oporavak poslovanja i protoka trgovine, očuvanje radnih mjesta i efikasniju upotrebu resursa.

To će dovesti i do sigurnijeg, zdravijeg i stabilnijeg tijeka proizvodnje, čime će se povećati otpornost i rast sektora.

Projekt također podržava napredovanje u oblasti politika i regulatornih okvira, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga.