Image default
BIZNIS

Mostar: Konferencija komora Jadransko – Jonske i Dunavskog Biznis Foruma

Gospodarska komora Federacije BiH u četvrtak je u hotelu “Mepas” u Mostaru organizirala Prvu zajedničku konferenciju Foruma komora Jadransko – Jonske makro-regije i Dunavskog Biznis Foruma koja je okupila eminentne paneliste i goste iz sedam zemalja.

Konferencija je međunarodnog karaktera te se po prvi put organizira uz aktivno sudjelovanje dva Foruma iz dvije priznate europske makro-regije.

Održava se pod nazivom “Društveni izazovi europskih makro-regija”, a koncipirana je kroz četiri panel diskusije; Centralni Panel, Panel energetika – Zeleni plan za Zapadni Balkan, Panel promet –  Multi-modalna prometna povezanost europskih makro-regija i Panel turizam – Značaj strateških dokumenata u turizmu.  

Po riječima predsjednika Gospodarske komore FBiH Marka Šantića, konferencija bi trebala ponuditi rješenja brojnih izazova europskih makro-regija, kao i modele funkcionalnije među-regionalne suradnje.

-Riječ je o tri top teme koje tište ove dvije regije ali i europsku – rekao je Šantić.

Po njegovim riječima, u cilju im je da ovu konferenciju ubuduće kandidiraju kao projekt EU te da se svake godine održava u Mostaru, koji je idealno mjesto spajanja dvaju europskih makro-regija kojima pripadaju BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Predsjednik Foruma komora Jadransko – Jonske makro-regije Joze Tomaš podsjetio je da se ove godine slavi dvadeseta godišnjica Foruma Jadransko -Jonskog te da je riječ o Forumu osam zemalja koje predstavljaju 1 800 000 tvrtki, a što je po njemu, dobra podloga za pomoć svim poduzetnicima ove regije u širenju ideje poduzetništva i gospodarstva.

Govoreći o epidemiji koronavirusa i opstanku tvrtki za to vrijeme, Tomaš ocjenjuju da to jesu izazovna vremena, ali da će ova konferencija dviju regija upravo uzet za teme sve moguće probleme koje će se pojaviti u izazovima koji slijede, kako bismo ih lakše detektirali.

Predsjednik Skupštine Gospodarske komore Srbije, koji je i predstavnik Dunavskog Biznis Foruma, Miloš Nenezić ukazao je ovom prilikom na dobru suradnju s Gospodarskom komorom F BiH, odnosno sa BiH.

-Zahvaljujući i dobroj volji građana i gospodarstvenika uspjeli smo zadržati više nego dobre donose ne samo u gospodarstvu, gdje smo praktički bitni jedni drugima, a što se vidi i u vanjsko – trgovinskoj bilanci, i na uvoznoj i na izvoznoj strani, nego i u razmjeni dobara i usluga. No mislim da ima prostora za još bolju suradnju, posebice na unapređenju infrastrukture – poručio je Nenadić.