Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Mostarka Anamaria Vidačak s 90-postotnim invaliditetom uspjela pronaći posao

Piše: Antonela Marinović Musa

Pronaći posao u Bosni i Hercegovini, u većini slučajeva, mnogima se čini kao nedostižan cilj, točnije – nemoguća misija.

Pregledavanje portala i novina, pronalazak natječaja, odlasci na intervjue, sati i sati čekanja na rezultate, kroz sve navedeno prolaze brojni nezaposleni, a u konačnici ih dočeka hladan tuš.

U još težoj situaciji su osobe s invaliditetom, prema kojima je, nažalost, društvo diskriminatorski nastrojeno. Na svu sreću, postoje i oni primjeri koji dokazuju suprotno i svjedoče da se vlastitim trudom i zalaganjem ruše sve barijere.

To je uspjela ostvariti naša sugovornica Anamaria Vidačak, 31-godišnjakinja iz Mostara, koja je s čitateljima Dnevnog lista odlučila podijeliti svoju sretnu priču.

Gubitak sluha

Ona je, naime, s 12 godina izgubila sluh zbog preboljene ciste na mozgu i meningitisa te brojnih operacija. Nakon oporavka, uslijedila je nabava slušnog aparata te posjeti logopedu kako bi, u novonastaloj situaciji, što uspješnije komunicirala s ljudima oko sebe, ali i završila započeto obrazovanje.

Anamaria je uspješno prošla kroz osnovnu i srednju školu te je postala profesorica likovne umjetnosti, obrazujući se na nastavničkom odjelu na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

-Nije bilo lako u novom svijetu „tišine“. Iskustva su uglavnom pozitivna, iako je bilo i onih situacija kada sam doživljavala neugodnosti, ismijavanja i slično. Ipak, nisam dala da me sve to pokoleba, nego sam krenula dalje, hrabro i energično, u borbu za sebe i svoja prava, kazala je za Dnevni list Anamaria.

Iza nje je nekolicina natječaja, bezuspješnih pokušaja pronalaska posla, ali i dalje nije odustajala. Jer, svaki pad je – novi početak.

 Da je uspjela u svom naumu, shvatila je prije nekoliko dana. Potraga za zaposlenjem je konačno rezultirala pozitivno.

Projekt Yourjob BiH

-Sve je počelo prije par mjeseci kada sam, vođena unutarnjim glasom, iskreno do srži, objavila video na društvenim mrežama, ne sluteći da ću izazvati navalu podrške, ljubavi, lijepih riječi, pomoći i empatije. Moj videouradak došao je do prekrasnih djevojaka Anite i Anđele koje su mi predložile da obavimo razgovor. Otišla sam na razgovor i već sam se pri prvom susretu osjećala prihvaćeno, vrijedno, opušteno i blagoslovljeno. Kao da je to bio odgovor na moje molitve… Djevojke su mi pomogle pri prolasku kroz daljnji proces s projektom Yourjob BiH, putem kojeg se pomaže mladim ljudima. Sve to dovelo je do suradnje s mojim dugogodišnjim prijateljem i kolegom, inače fotografom, koji je dio istog projekta. Zadovoljstvo mi je obznaniti kako je moj najbolji šef i mentor Marko Šotra, vlasnik obrta „Content Solution, ponosno je istaknula Anamaria koja je odmah upoznata s timom, obrtom i već ima priliku učiti, usavršavati se i napredovati u ovom poslu.   

Uz nesebičnu zahvalu svima koji su joj omogućili da radi to što voli, naša sugovornica je poželjela da i nadležne institucije u državi pokažu više obzira prema osobama s invaliditetom.

-S 90 posto invaliditeta, od države sam ostvarila samo 80 KM mjesečnog primanja. To dovoljno govori o svemu. Srećom, osoba sam koja na život ne gleda kroz materijalizam, pa im i ne zamjeram, rekla je Anamaria.

Za kraj je poručila kako nikada ne treba odustati, čak i onda kada se nađete pred zidom i na izmaku snaga.

-Ako ne vidite izlaz, znajte da dragi Bog vidi vaše borbe i da na kraju sve urodi plodom. Ako je moj video barem jednu osobu potaknuo na razmišljanje, bit ću presretna, zaključila je ova mlada Mostarka, zaljubljenica u more i fotografiju, a koja obožava djecu i životinje.