Image default
DNEVNI

Vlasti u BiH dobile poklon kakav su samo poželjeti mogle

Bosna i Hercegovina je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila 300 milijuna eura, a da pritom neće mora provesti nijednu reformu.

Ova sredstva su dio paketa koji se raspodjeljuje članicama MMF-a i namijenjena su primarno za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija i zacijeljivanje ekonomskih rana prouzročenih korona krizom.

Idealno za lovce u mutnom

Međutim, kako smo se ovih dana mogli uvjeriti, izvjesno je da Međunardoni monetarni fond neće direktno nadzirati trošenje ogromnih financijskih sredstava, već će vlastima u Bosni i Hercegovini biti dozvoljeno da novac potroše na način koji žele.

Iz MMF-a su potvrdili da je raspodjela novca interno pitanje o kome odlučuju vlasti u BiH, pružit će savjet kako utrošiti novac, ali ukoliko se utvrde zloupotrebe na građanima je da drže lidere odgovornim.
Potpuno je jasno da je ovo idealna situacija za korumpirane bosanskohercegovačke vladajuće elite povezane s mnogim lovcima u mutnom koji će znati kako kapitalizirati cijelu situaciju i u političkom, ali i u profiterskom smislu.
Kako se i očekivalo, već je u petak Centralnoj banci poslana instrukcija od strane Ministarstva financija i trezora o načinu raspodjele 600 milijuna maraka. Iako je Milorad Dodik najavljivao da će Republici Srpskoj pripasti 38 posto sredstava, novac je podijeljen na način da Federaciji BiH pripadaju dvije trećine sredstava odnosno oko 400 milijuna maraka, a Republici Srpskoj jedna trećina odnosno oko 200 milijuna maraka.

Uz to, već je u petak Vlada Federacije BiH donijela odluku da će ponovo 200 milijuna maraka, odnosno polovica ‘federalnog’ novca biti raspodijeljena županijama.
Nema sumnje da je vlastima u Bosni i Hercegovini ovakav aranžman bez ikakve kontrole izrazito dobro došao godinu dana prije izbora. Idealna situacija da se novcem koji je faktički pao iz ‘vedra neba’ poboljšaju svoje političke šanse na izborima iduće godine, da se zakrpe razne proračunske rupe i da se privremeno saniraju razne dubioze, a usput da se na određeni način i ‘kupi’ biračko tijelo.

Milijunima se ne gleda u zube

Zbog toga će ogromni poklonjeni novac od strane MMF-a biti prepušten na upravljanje županijskim i entitetskim vladama da ih troše na način koji god žele.

Zanimljivo je da nijedan dužnosnik u BiH nije znao ili nije htio reći na koji način će se potrošiti novac, ali je on svejedno uredno podijeljen. Indikativno je da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon dolaska novca počeo stidljivo najavljivati da bi moglo doći do povećanja mirovina u Federaciji BiH, pa je za očekivati da bi 200 milijuna maraka moglo biti preusmjeravanje u kupovinu socijalnog mira što je vlastima prijeko potrebno u godini izborne kampanje.
Također, zanimljivo je  da se nitko od županijskih premijera nije bunio na iznos koji je dobio jer se poklonu, pogotovo ako se radi o stotinama milijuna maraka, ne gleda u zube.

Mnogi analitičari upozoravaju da ovakav način dodijeljivanja novca vlastima u BiH nije dobar, te se zalažu da se zauzvrat vlasti u BiH obavežu na provođenje prijeko potrebnih reformi.

Da te reforme vlasti u BiH ne provode jasno je iz toga što prethodni kreditni aranžmani s MMF-om neće biti nastavljeni upravo zbog neodgovornog odnosa vlasti BiH prema obavezama koje su preuzeli. Međutim, pukom srećom ponovo je pronađen novi način kako uzeti ogroman novac a zauzvrat ne uraditi ništa. Uz to, novac će se potrošiti bez ikakve kontrole od strane međunarodnih institucija. Bolji ishod i bolju situaciju vlasti u BiH nisu mogle ni sanjati. I to godinu dana prije izbora. S. G.