Image default
MEDIJI

RODITELJI SU OGORČENI: Dobili su pismo u kojem im se prijeti kaznom zatvora ako djecu ne stave u karantenu u slučaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti u Njemačkoj dopušta da se mala djeca ispod 12 godina stavljaju u karantenu u slučaju da su bili u kontaktu s zaraženom osobom iako sami nemaju nikakve simptome, javljaju njemački mediji.

Vlasti u okrugu Potsdam-Mittelmark tu su mjeru u Zakonu odlučile provoditi u svom okrugu. Roditelji su ogorčeni tom mjerom ali i pismom kojeg su dobili i u kojem im se, kako ističu, prijeti zatvorom ako ne ostave dijete u karanteni. Problem je i to što roditelji moraju čuvati dijete koje možda niti nije zaraženo i nema simptome a to znači da ne mogu odlaziti na svoje poslove.

Podsjetimo, šef Instituta Robert Koch Lothar Wieler i njemački savezni ministar zdravstva Jens Spahn ovog su tjedna upozorili na ” četvrti val” pandemije koronavirusa. Rasprava o karanteni sad se usredotočila i na djecu mlađu od dvanaest godina za koju s jedne strane trenutačno ne postoji odobreno cjepivo, ali s druge strane iznimno su rijetko teško bolesni.

Međutim, kao nositelji virusa, mogu zaraziti i druge zbog čega se u Njemačkoj za njih trenutno primjenjuju stroge mjere karantene. Za roditelje, odluka zdravstvenog tijela o slanju njihove djece u karantenu znači problem i zbog posla jer dijete ne može ići u vrtić ili školu, mora ostati u karanteni, a to znači kako niti roditelji ne mogu na posao već ostati čuvati djecu u karanteni.

Wolfgang Blasig (SPD) upravitelj u okrugu Potsdam-Mittelmark šalje pisma roditeljima koji su toliko ogorčeni da se obraćaju javnosti za pomoć i objavljuju pisma koje dobivaju od vlasti. Kao primjer, otac četverogodišnjeg djeteta objavio je pismo okružnog upravitelja za koje smatra kako je drsko i zbog načina pisanja ali i tona koji se da iščitati iz pisma.

– Nalažem sljedeće mjere: Vaše će dijete biti stavljeno pod nadzor. To znači da posebno morate tolerirati potrebne preglede od strane predstavnika zdravstvene službe i slijediti upute zdravstvene službe. Kao skrbnik vašeg djeteta, morate osigurati da se vaše dijete pridržava naloženih mjera karantene.Sami roditelji moraju se pridržavati higijenskih zahtjeva prema aneksu ove odluke . Kućna izolacija završava na kraju razdoblja pod uvjetom da vaše dijete nema simptome najmanje 48 sati prije kraja karantene i da je testirano – piše u pismu kojeg je objavio Focus.

“Zdravstveni nadzornik” čak prijeti roditeljima kaznom zatvora

Roditelji su još više ogorčeni zbog sljedećih odlomaka pisma “nadzornika zdravstva” koji u pismu ističu kako se, prije svega, radi o takozvanoj uputi o pravnoj pomoći. U pismu piše: Prigovor na ovu odluku je dopušten. Bez obzira na kontradiktornost, ove upute se moraju izvršiti. Upute vezane uz karantenu se moraju primijeniti čak i ako roditelji dostave prigovor.

Roditeljima četverogodišnjakinje koji su objavili pismo jasno je dato do znanja da vjerojatno zaražena djevojčica predstavlja izvanrednu opasnost.

U pismu piše ako roditelji ne postupe u skladu s uputama koje se odnose na segregaciju za dijete, segregacija se mora provesti prisilno kroz smještaj u prikladnu, zaključanu ustanovu.

– Osnovno pravo na slobodu osobe može se u toj mjeri ograničiti – piše u pismu.

Kao mjeru opreza, okružno zdravstveno tijelo tada ističe da se “čuvari djece” koji krše “izvršnu naredbu” kažnjavaju zatvorom do dvije godine ili s opomenom.

Pismo završava frazom koja pismo identificira kao standardnu ​​masovnu komunikaciju nadležnih tijela.

– Pisma ove vrste poslana su stotinu puta- pojašnjava glasnogovornik okružnog upravitelja Wolfganga Blasiga na upit WirtschaftsKurier i FOCUS Onlinea.

Blasig, koji je odrastao u Moskvi i DDR -u, prethodno je bio gradonačelnik Kleinmachnowa blizu Berlina, a od 2008. godine je okružni upravitelj i dobro poznaje zakon.

– Zakon o zaštiti od infekcija propisuje da lokalne zdravstvene vlasti mogu odrediti karantenu – zaključio je Blasig.

Izvor: Fenix-magazin/MD