Image default
BIZNIS

Cijene nafte blago porasle

Cijene nafte na svjetskom tržištu su prošle sedmice  blago porasle jer se u Meksičkom zaljevu proizvodnja nafte sporo oporavlja nakon uragana Ida, no veći rast cijena sprečava usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je prošle sedmice 0,4 posto, na 72,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 69,72 dolara.

Podršku cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon uragana Ida. Otprilike tri četvrtine proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, oko 1,4 miliona barela dnevno, još je uvijek zaustavljeno nakon pustošenja Ide krajem augusta.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjit će se ove godine za 200.000 barela dnevno, na 11,08 miliona barela dnevno, procijenilo je ministarstvo energetike SAD-a, napominjući da bi uragan Ida trebao prouzročiti veći pad od dosad prognoziranih 160 hiljada barela dnevno.

Trgovce je, ipak, zabrinulo što su istodobno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini.

Uz to, niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize, što bi moglo usporiti i oporavak potražnje za naftom.Tim više što i dalje u svijetu raste broj novozaraženih koronavirusom.