Image default
BIH

Cijene životnih namirnica ne prestaju rasti, kako stabilizirati tržište?

A dok se političari pretežno bave izbornim kombinatorikama, građani Bosne i Hercegovine suočavaju se s novim valom poskupljenja. Cijene osnovnih životnih namirnica ne prestaju da se povećavaju, pa je tako pored ulja, brašna, mesa, i povrće svaki dan sve skuplje. Provjerili smo, koji je razlog tome i da li postoji rješenje?

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, cijene hrane u prosjeku su više za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da povećanje cijena konstantno traje od početka godine, za građane je i deset feninga mnogo.

Trgovci kažu da ništa nije do njih i da su oni samo karika u većem lancu.

„Imali smo veoma bogat rod pšenice i očekivali smo da bude cijena stabilna. Uslijed loših vremenskih uvjeta i podbačaja u kukuruzu jedan dio otići će u stočnu ishranu, time dolazi do veće potražnje za pšenicom i skoka cijene iste”, rekao je Radenko Plemiš, predsjednik Udruge mlinara i pekara regije Bijeljina.

Dok su pojedini političari našli idealno rješenje za skok cijena, a to je da se kupuje manje, kada se politička retorika stavi u stranu, postavlja se pitanje, na koji način zauzdati cijene i dugoročno stabilizirati tržište?

„Ključ u rješenju situacije je jednostavno oživljavanje domaće proizvodnje, u poljoprivredi, u stočarstvu i voćarstvu. Ne možete praviti nikakvu strategiju ako uvozimo 80% hrane”, dodao je predsjednik Udruge potrošača Futura, Marin Bago.