Image default
DNEVNI

Klub Bošnjaka i Hrvata obara zakon o ćirilici?

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Kako kažu, smatraju da je navedeni zakon suprotan odredbama ustava entiteta i države BiH. ‘U njima je jasno definirano da su u BiH jednakopravna oba pisma i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda’, kažu iz Kluba Bošnjaka. Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud RS-a staviti van snage navedeni zakon, a ukoliko to ne uradi, Klub Bošnjaka će podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH.

Isto tako, i Klub Hrvata u Vijeću naroda RS-a pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Ovu odluku podržalo je pet izaslanika, dok je jedan protiv, a jedan suzdržan. ‘Klub izaslanika hrvatskog naroda pokreće postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer smatra da taj zakon nije u skladu sa Ustavom RS-a i BiH, kao i međunarodnim pravnim normama. Klub izaslanika smatra da su ovim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i naše pismo latinica, dovedeni u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku nacionalnu kulturu i pismo ćirilicu’, priopćeno je iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a .

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 15. rujna na posebnoj sjednici po žurnom postupku Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.