Image default
DNEVNI

EU pripremila sankcije za Dodika i 19 suradnika? Uvode se i kantoni u RS?

Europska unija spremila je “oštre” sankcije za Milorada Dodika i za još 19 ljudi oko njega.

Ovo je rekao beogradski analitičar Dušan Janjić u emisiji TV Face.

On kaže da će to biti “oštrije” sankcije, od onih, koje je Dodiku ranije uvela Amerika.

Janjić tvrdi da je Dodik o tome obaviješten.

“Dodik i njegovi suradnici biće žestoko kažnjeni od Europske unije”, kaže Janjić i dodaje da on razumije Dodika i njegove “snove, inaćenje i njegovu želju da što više dreči da umoli da mu to ne rade”, kazao je Janjić.

On je dalje naveo da posljednjih mjeseci Dodik priča “lične priče, koje nemaju realnosti i neće biti tolerirane”

Na pitanje kako će ga sankcionirati, Janjić je rekao da je to ono što Escobar (Gabriel) spominje kažnjavanje zbog korupcije i da će im biti blokirana imovina.

On je podsjetio da su Washington i Brisel zajedno, usuglasili mjere za kažnjavanja političara umiješanih u korupciju.

Osim toga, ovaj analitičar kaže da se ozbiljno razmišlja o tome da se u RS podijeli na dvije regije, odnosno dva kantona.

“Dodik govori da je RS dobijena krvlju, a onda bi da bježi u Beograd. Neodrživo je da Brčko distrikt trpi sve ovo. Uvijek kad treba smiriti Dodika, kažu mu uradi to i to inače ćemo ti otcijepiti Brčko, jer ono je pod indirektnom kontrolom Amerikanaca. Ovaj nacionalizam koji sada gledamo zovem bosansko-srpski nacionalizam. Ni oni ne bi htjeli Hercegovinu, a kako će onda držati Trebinje?! Drama je počela kada je bila priča da se kantonizira RS. Moraju se decentralizirati da bi funkcionirali! Ne može RS biti centralistička, a da u Federaciji imate kantone i Vlade. Jednog dana će RS imati svoje dvije regije, okruge, kantone – najavio je Dušan Janjić.