Image default
BIH

I u nedjelju prijavljeno više od 400 novih slučajeva zaraze

U presjeku epidemiološke situacije u Federaciji BiH za nedjelju, 26. rujan 2021., Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je da su prijavljeni rezultati laboratorijskog testiranja ukupno 1.069 uzoraka, od čega je 219 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi zaraze korona virusom registrirani su u svim županijama, izuzev u Hercegbosanskoj.

Prema podacima objavljenim u nedjelju, u Federaciji BiH preminule su tri osobe: 2 iz Sarajevske i jedna iz Posavske županije, dok je ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH od početka pandemije iznosio 5.926. Do sada su testirana ukupno 852.422 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 150.291 osobe.

FBiH: Pfizer distribuiran županijskim zavodima

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je da je sve zaprimljene doze cjepiva protiv Covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech, namijenjene za cijepljenje stanovništva prvom dozom, distribuirao županijskim zavodima za javno zdravstvo.

U narednim tjednima, distribuirat će doze namijenjene za cijepljenje drugom dozom, najavljeno je u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Cjepiva protiv Covid-19 koja su dostupna stanovništvu Federacije BiH su, kako se ističe, sigurna i učinkovita u sprječavanju obolijevanja od teških oblika bolesti. “U trenutku kada se ponovno registrira porast broja slučajeva COVID-19, važno je cijepiti se što je prije moguće i ne odgađati cijepljenje“, poruka je ovog Zavoda.

RS: 20 preminulih, 226 zaraženih

Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, testirano je 488 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 226 osoba, od kojih je 51 mlađe, 117 srednje i 58 starije životne dobi. U promatranom razdoblju, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 20 smrtnih slučajeva. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno ukupno 74.200 slučajeva zaraze virusom korona, a preminulo je ukupno 4.176 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona. Od početka pandemije, testirane su ukupno 318.183 osobe. Prema podacima ažuriranima u nedjelju, broj hospitaliziranih osoba iznosio je 739, od čega je na respiratoru bio 71 pacijent, dok su pod zdravstvenim nadzorom bile 8.607 osobe.