Image default
LOKALNO

Otvoren Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

Izložbom slika “Priče” Alene Gojak u nedjelju navečer u Mostaru otvoren je Prvi međunarodni festival lutkarske umjetnosti – FLUM, a u natjecateljskom programu izvedena je predstava “Tobija” Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Na festivalu koji će se održavati do 30. rujna, bit će izvedeno osam predstava, a prate ih promocije knjiga, izložba i koncert.

Na izložbi sarajevske umjetnice Alene Gojak, koja se već 18 godina profesionalno bavi slikarstvom i izlaže u BiH i svijetu, prikazano je 11 akrila na platnu.

Njezine slike su, kako kaže, jako koloritne, ispričane i naslikane na jedan duhovit, bajkovit način.

– Izložba se zove ‘Priče’ i to su priče o nama, meni, vama. Riječ je o svakodnevnim pričama koje smo zaboravili i kojima ne dajemo puno pažnje,  a trebali bismo – ljubav prema sebi i drugima, radost, sreća – kazala je novinarima Gojak.

Navela je kako joj je važno da probudi dijete i radost u promatraču te razveseli ljude svojim slikama.

U natjecateljskom programu, prve večeri FLUM-a 2021., izvedena je predstava “Tobija”, u režiji Marija Drmača, Pozorišta mladih Sarajevo.

–  Radosni smo, zaista, što smo dočekali ovaj dan, da nakon 50 godina od prvog susreta lutkara BiH koji se dogodio u Mostaru, organiziramo jedan ovakav međunarodni festival – kazao je direktor mostarskog Pozorišta lutaka Edin Kmetaš, naglasivši kako je selekciju prošlo osam kazališta čije će se predstave izvoditi na tri scene u Gradu Mostaru, i to Pozorištu lutaka, Kosači i Narodnom pozorištu.

– Želja nam je bila da lutkarske priče i najbolje lutkarske kuće u regiji dovedemo u Mostar i našoj publici pokažemo što to drugi rade. To je upravo moto festivala, da naša publika vidi šarolikost lutkarstva i da još jednom dokažemo da lutkarstvo živi – dodao je.

Iz mostarskog Pozorišta lutaka zahvalili su lutkarima iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Banje Luke, Zenice i Sarajeva koji su svojim odazivom učinili da sljedeći tjedan u Mostaru bude pravi lutkarski praznik.

Izložba Alene Gojak ostaje otvorena do četvrtka, 30. rujna, a za sutra su najavljene predstave “Bajka o suncu” u režiji Cvetina Aničića, koprodukcija Teatrilo i KC Rumenta iz Novog Sada te “Vuk sa miriom bobica” u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.