Image default
BIH

HNS BiH osudio rušenje jarbola s hrvatskom zastavom

Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se priopćenjem za javnost u kojem osuđuje čin rušenja jarbola s hrvatskom zastavom postavljenog prije deset dana u dvorištu crkve sv. Mihovila u središtu Vareša.

“U noći s nedjelje na ponedjeljak pojedinac, ili više njih, očigledno su se odlučili na rušilački pohod spomen-obilježja s direktnim ciljem izazivanja nacionalne nesnošljivosti i remećenja normalnog suživota u Varešu, svega deset dana nakon što je jarbol postavljen”, naveli su iz HNS-a BiH.

Pozvali su nadležne institucije da žurno reagiraju i zaštite spomenik, kao i prostor u neposrednoj blizini crkve sv. Mihovila.

“Ističemo da je kvalifikacija ovog nemilog događaja u domeni ‘običnog vandalskog čina’ neprihvatljiva jer je evidentno koji su stvarni razlozi ovakvog kaznenog djela. Također, pozivamo da se osobe, navodni sportaši koji javno hvale ovakav potez, ispričaju hrvatskom stanovništvu za neugodnosti koje proživljavaju na prostoru Vareša”, stoji u priopćenju.

Iz HNS-a traže da se navedeni pojedinac ili više počinitelja otkriju od strane nadležnih institucija te da se procesuiraju kako bi ovakve necivilizacijske poteze konačno otklonili iz javnog i društvenog prostora.