Image default
DNEVNI

Islamski poglavar zamolio premijera Plenkovića pomoć u spuštanju tenzija između Bošnjaka i Hrvata u BiH

Piše: V.S.Herceg

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazović u petak, 24. rujna, u Banskim dvorima u Zagrebu sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

On se potom susreo i s karinalom Josipom Bozanićem te održao propovijed u Zagrebačkoj džamiji. Kavazović je u Zagrebu zamolio pomoć i premijera i kardinala da utječu na smanjenje političkih, bošnjačko-hrvatskih tenzija kko ne bi došlo do još goreg narušavanja odnosa između Bošnjaka i Hrvat u BiH.

„Zamolili smo premijera da svi pomalo sluštaju tenzije…“

Tijekom sastanka istaknuto je pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je “organski dio Islamske zajednice u BiH”, u smislu prava i sloboda njenih članova. Kavazović je nakon sastanka rekao kako je razgovor s hrvatskim premijerom Plenkovićem protekao dobro.

“Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stupanj vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi, Albanci u Hrvatskoj, mislim da je to dobar primjer kako i na koji način manjine mogu biti integrirane u društvo. Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju ove manjine”, kazao je novinarima reisu-l-ulema Kavazović nakon sastanka s hrvatskim premijerom.

Također, bilo je riječi i o odnosima unutar BiH i Hrvatske.

“Kazali smo da su odnosi između Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH dobri, da se razvijaju u željenom pravcu. Naravno, u BiH ima političkih problema, kao što svi znamo. Ali, evo, zamolili smo i premijera da svi pomalo te tenzije spuštaju i da sve učinimo da ti problemi budu rješavani kroz razgovore, kroz jedan uljuđen dijalog. Moram kazati i pohvaliti premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH. Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način”, rekao je Kavazović.

U izaslanstvu Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, g. Marko Milić, glasnogovornik Vlade, akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i g. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade.

Sastanak s kardinalom Bozanićem

Kavazović se u Zagrebu sureo i sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, razgovarao o saradnju vjerskih zajednica i pozitivnim iskustvima koje imaju Katolička crkva i Islamska zajednica u BiH te je ocijenjeno kako su “odnosi muslimana i katolika jako dobri”.

“Čast mi je bila da sam imao priliku susresti starog prijatelja Islamske zajednice, gospodina kardinala Bozanića. Imali smo priliku razgovarati o odnosima između muslimana i katolika, odnosno, Islamske zajednice i Katoličke crkve, i u BiH, i ovdje u Hrvatskoj. Moram kazati da su odnosi vrlo dobri, dakle odlični, da zajednički radimo na promoviranju vrijednosti dobra među ljudima i širenja jedne pozitivne energije duhovne koja je uvijek rasla, a sve u duhu onoga što su Papa Franjo i Šejhu-l-Azhar donijeli prilikom njihovog susreta. Smatramo da na tom tragu trebamo nastaviti raditi”, istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Iskazao je zahvalnost što je imao priliku kardinala Bozanića informirati i o prilikama u BiH, kao i trenutnoj situaciji u zemlji.

“Moramo kazati da trebamo više učiniti. Složili smo se da više učinimo da se prilike u BiH poprave, da svi činimo da se održi jedno razumijevanje među narodima i vjerskim zajednicama. Na tom tragu ćemo zajednički raditi”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović t eje tom prilikom pozvao kardinalu da posjeti BiH.

“Radovala bi nas posjeta našeg velikog prijatelja. Bilo bi to za nas u BiH veliko ohrabrenje”, rekao je.

Bozanić zabrinut situacijom u BiH

Komentirajući susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH, kardinal Bozanić ocijenio ga je prijateljskim.

– Drago mi je bilo susresti se sa prijateljima, poglavarom svih naših muslimana, i u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, na svim ovim područjima. Nije ovo prvi susret. To je susret prijateljski, ali svaki susret donese nešto novo. Osobito sam mu posebno zahvalan za neke konkretne informacije. Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati“, kazao je kardinal, pojašnjavajući da se ne misli na odnos muslimana i Katoličke crkve, nego generalno na situaciju u BiH.

Kardinal je podsjetio da su povijesno katolici i muslimani, i u BiH i na širem ovom području, autohtoni i da dijele zajedničku povijest.

“Tamo gdje se ta povijest želi narušiti tamo se stvara nered i tamo nastaju problemi. Zato želim puno uspjeha. Poštujem svog dragog prijatelja i zbog svjedočanstva njegovog života i svega što su on i njegova obitelj proživjeli u zadnjem vremenu. To daje poseban moralni kredibilitet riječima koje govori. Prihvaćam i zahvaljujem na pozivu i želio bih da se taj poziv što prije i ostvari”, izjavio je kardinal Bozanić.

Inače, u okviru posjete Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović govorio je hutbu u Zagrebačkoj džamiji te pozvao vjernike:

“Da zajedno s našom braćom i prijateljima, kršćanima i jevrejima, gradimo zajednički dom koji će biti prostran za sve Ibrahimove, a.s., potomke; da zajedno gradimo civilizaciju čiji će korijeni biti judeo-kršćansko-islamski, kao novu nadu za ljudski rod. Volite ovu zemlju, ona je vaša domovina, ali i pomozite da se uspostave dobri odnosi s našom BiH”, poručio je između ostaloga Kavazović.