Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Schmidt i Escobar kreću s beskompromisnom borbom protiv korupcije?

Piše: Dragan Bradvica

Koliko god se vodile polemike u Bosni i Hercegovini ali i izvana o utjecaju međunarodne zajednice, točnije najjačih svjetskih sila na situaciju na zapadnom Balkanu on je neupitan i bez njihovog ‘blagoslova’ malo toga se može dogoditi.

Dio političkih (kvazi)elita u BiH okrenut je ka Zapadu, dio ka Istoku ali svi traže partnere za svoje političke ideje. Ono što je još jasnije od toga, nikome u međunarodnoj zajednici BiH poodavno nije na listi prioriteta, nama se na bave niti blizu prve političke razine.

S jedne strane to je dobro jer nas ne smatraju kriznim područjem i ostavljena je mogućnost unutarnjeg dogovora što je svakako najbolje rješenje. Ali kako tog dogovora niti izbliza nema, ali ima razgranate korupcije, klijentelizma, kriminala, demografskog propadanja krucijalno bi bilo da se prvenstveno EU i SAD sada jače uključe.

Imenovanjem Christiana Schmidta i Gabriel Escobara dolaze, bar se tako čini, dani u kojima će se ipak odlučnije djelovati. Poruke su svakako ohrabrujuće – tu su zbog naroda i žitelja, a ne političara i nastupa nulta tolerancija za korupciju.

Borba protiv korupcije

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bio je vrlo utjecajan političar u Njemačkoj, u našu zemlju došao je s jakim vjetrom u leđa od strane Njemačke, cijele EU ali i SAD-a.

Sam je odmah poslao jasnu poruku – u BiH dolazi kao političar, a ne kao diplomata. Još važnija je poruka iz intervjua za BNTV kako nije tu da bi se svidio političarima nego da uradi nešto dobro za sve narode i žitelje u BiH.

– Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome sudjeluju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe, kazao je Schmidt.

Slične poruke dolaze i od Gabriel Escobara, novog zamjenika pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja i novi izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan, koji je u intervjuu za VOA kako su SAD i dalje zainteresirane a nastavak rada MatthewaPalmera na pitanjima izmjena Izbornog zakona u BiH pokazuje stalnu posvećenost regiji. Uz to, želja im je vidjeti brži napredak sa svih strana u poboljšanju funkcionalnosti BiH.

– Prošle godine, predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno, jasan je Escobar.

Puna vladavina prava

Uistinu, ne treba posebno niti naglašavati kako apsolutno sva relevantna međunarodna istraživanja ukazuju kako je BiH među najkorumpiranijim državama u svijetu, te smo već godinama u situaciju da ljudi ako nisu dio te korupcije ne mogu preživjeti.

To je i rezultiralo masovnim iseljavanjima i demografskom katastrofom. ‘Partijska zapošljavanja’, situacije da političari nakon jednog ili dva mandata postaju milijunaši, klijentelizam i nepotizam, ‘politički kapitalizam’ prijete da od ove države brže nego se to moglo i zamisliti napraviti zemlju umirovljenika i uhljeba.

Sasvim je jasno kako domaći političari nikada neće pristati da se ovo pitanje riješi, da usvoje ono što od nas traži EU oko vladavine prava, sve ono što su poglavlja 23 i 24, jasno je kako pomaka ka bolje neće biti bez međunarodne zajednice.

Schmidt i Escobar uistinu bi mogli biti ti koji će, ako treba i ‘buldožer diplomacijom’, gurati sve ono što jeste puna vladavina prava, borba protiv korupcije i svi oni koji su uhvaćeno s ‘prstima u pekmezu’ idu iza rešetaka.

Dok god se ne krene s procesuiranjem ‘visoke korupcije’ i oni koji godinama beskrupulozno kradu vlastiti narod ne završe u zatvoru, prave borbe s pošasti koja ubija ovu zemlju neće biti.

Jasno je kako međunarodna zajednica ima snage da se uhvati u koštac s ovim problemima, a ostaje samo za vidjeti hoće li se na najvažnijim adresama na Zapadu dobiti ‘zeleno svjetlo’ da njihovi predstavnici krenu u ovu borbu kada je već to iluzorno očekivati od domaćih političkih aktera. Sva tri naroda i svi žitelji u ovoj zemlji to napokon zaslužuju.