Image default
BIH

Terenska vježba u Mostaru od 27. do 29. rujna

U skladu sa planom aktivnosti NATO NICS projekta “Napredna regionalna koordinacija u nesrećama” za 2021. godinu, na području Mostara će biti realizirana terenska vježba za korištenje NICS sistema pod nazivom “NICS Mostar 2021”, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cilj vježbe jeste osposobljavanje spasilačkih službi zaštite i spašavanja, te razmjena informacija sa Oružanim snagama BiH tokom pomoći civilnim strukturama u Bosni i Hercegovini u odgovoru na nesreću.

Vježba će biti realizirana od 27. do 29. rujna na širem području Grada Mostara, na lokacijama – Planinica, Brkanovo Brdo, Rujište i Zijemlje.

Na vježbi sudjeluju pripadnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, te Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, kao i predstavnici Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

U sklopu tih aktivnosti, između ostalog, bit će upriličena i pokazna vježba uz učešće spasilaca i helikoptera na lokaciji u blizini Snježne kuće na Rujištu.

Za potrebe izvođenja spomenute terenske vježbe pripremljen je poseban scenarij kako bi se prikazale mogućnosti NICS softvera te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s akcentom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.