Image default
BIH

Granična policija BiH osuđuje korupciju u vlastitim redovima

Granična policija (GP) BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima te daje potpunu podršku Tužiteljstvu BiH u borbi protiv korupcije i nastavku realizacije akcije “Konak”, a u kojoj su nedavno zbog korupcije uhićena dva pripadnika te policijske agencije.

Zaključak je to stručnog kolegija kojeg je zbog tih uhićenja održao ravnatelj GP BiH Zoran Galić sa svojim zamjenikom i pomoćnikom za organizaciju i operacije s načelnicima središnjeg ureda, savjetnicima ravnatelja te načelnicima terenskih ureda GP BiH.

“Granična policija BiH najoštrije osuđuje svaki oblik koruptivnog ponašanja, pogotovo u vlastitim redovima, čiji pripadnici bi trebali biti oni koji se bore protiv korupcije, a ne oni koji u njoj sudjeluju te Granična policija i ovim putem daje potpunu podršku Tužiteljstvu BiH u borbi protiv korupcije i nastavku realizacije akcije ‘Konak'”, priopćeno je iz GP BiH.

Na kolegiju je istaknuto kako je GPBiH vodeća policijska agencija koja se kontinuirano bori protiv korupcije u vlastitim redovima i procesuira vlastite policijske službenike, što pokazuju i statistički podaci.

U posljednjih nekoliko godina, Središnji istražni ured GP BiH je sačinio 23 izvješća o počinjenom kaznenom djelu pri kojima je osumnjičeno 40 službenika GP BiH.

“Provedeno je 35 internih postupaka zbog sumnje u koruptivno ponašanje, odnosno zloupotrebu službenog položaja protiv 48 policijskih službenika, za koja je podnesen zahtjev za pokretanje stegovnog postupka. U navedenim postupcima je u jedanaest slučajeva za jedanaest policijskih službenika GP izrečena stegovna sankcija prestanka radnog odnosa”, navode iz GP BiH.

Na kolegiju je zaključeno da će GP BiH, kao i do sada, poduzimati sve mjere sukladno zakonu da se sankcioniraju nositelji koruptivnih radnji u vlastitim redovima.

“Neophodno je da policijski službenik obavlja svoj posao maksimalno profesionalno kako mu to i struka zahtijeva”, navodi se u priopćenju GP BiH.