Image default
ZNANOST

EMA: Cjepivo Johnson & Johnson vjerojatno uzrokuje još jedan oblik zgrušavanja krvi

EUROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE (EMA) danas je priopćila kako vjerojatno postoji moguća veza između cjepiva kompanije Johnson & Johnson i dodatnih rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi te je preporučila da se to uvede u popis nuspojave cijepljenja.

EMA je navela da novo, moguće po život opasno stanje zgrušavanja krvi poznato kao venska tromboembolija (VTE) bude navedeno u opisu nuspojava cjepiva protiv covida-19 tvrtke J&J i da se taj poremeća odvoji od TTS-a.

Povezano s drugim zgrušavanjima

Cjepiva kompanija Johnson & Johnson i AstraZeneca već su ranije bila povezana s vrlo rijetkom kombinacijom zgrušavanja krvi i niskim brojem trombocita poznatom kao sindrom tromboze s trombocitopenijom (TTS).

EMA je također preporučila da se imuna trombocitopenija (ITP), poremećaj krvarenja uzrokovan time da tijelo greškom napada trombocite, doda kao reakcija na cjepiva J&J i AstraZeneca.

Oba navedena cjepiva temelje se na bezopasnim vektorskim virusima koji potiču tijelo na stvaranje proteina koji sprječava infekciju koronavirusom, piše Reuters.

Simptomi VTE-a

VTE obično počinje stvaranjem ugruška u veni nogu, ruku ili prepona, koji zatim putuje do pluća i tamo blokira dotok krvi.

Bez obzira na uporabu cjepiva, VTE je najčešće uzrokovan ozljedama ili nedostatkom kretanja u pacijenata prikovanih za krevet. Uzimanje kontracepcijskih pilula i brojna kronična stanja također se smatraju faktorima rizika za razvoj ovog poremećaja.

Hina