Image default
BIH

Blinken i Borell: SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine

Američki državni tajnik Antony Blinken i povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josep Borrell izdali su danas zajedničku izjavu u kojoj su poručili da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

-Europska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake, navedeno je u izjavi.

Ističe se da su EU i SAD dogovorili a će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške  regije na njenom europskom putu.

-Pristupanje EU, koji je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada Europskoj uniji. Bliža integracija povećat će stabilnost i pridonijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja, istaknuli su Blinken i Borrell.