Image default
DNEVNI

Edita Kalajdžić na sudu potvrdila da je Sebija Izetbegović bila uključena u nabavku ‘malina respiratora’

Još jedna svjedokinja danas je na Sudu BiH potvrdila da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović bila involvirana u nabavku 100 respiratora iz Kine.

Naime, danas je na ročištu u aferi ‘Respiratori’ svjedočila sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Ona je prvo potvrdila da je bila uključena u viber grupu ‘Gensek’ u kojoj su još bili premijer Fadil Novali i njegov šef kabineta Hasan Genibegović.

Sebija Izetbegović se nekoliko puta spominje u prepici.

“Seb. zove. Loši respiratori. Užas…”, jedna je od poruka koju je poslala Kalajdžić u grupu.

Odgovarajući na pitanje tužioca koje su njene radne dužnosti kazala je da javne nabavke nisu dio njenih nadležnosti, ali je potvrdila da je uputila poruku premijeru Novalića “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”.

Tužilac Džermin Pašić je pitao Kaldžić na koga se odnose poruke.

“Na Sebiju Izetbegović, direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu”, rekla je Kalajdžić.

Pašić je pitao i kako je moguće da osoba “izvana” pregovara oko nabavke respiratora Kalajdžić je pojasnila da su se u ured premijera FBiH javljale i mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu saznati cijene respiratora koje su u tom periodu bile promjenjive.

Na ispitivanje je reagirala obrana, pa je advokatica Novalića – Vasvija Vidović kazala da se prestane ispitivati na taj način jer tužioci pokušavaju napraviti da se sudi osobama koje nisu tu.

Inače, Sebija Izetbegović je negirala da se radi o njoj. Ona je kazala da ona nije ‘nikakva Seb.’ i da nigdje nema njenog prezimena, prenosi portal raport.ba.

Nakon današnjeg ročišta braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića Vasvija Vidović u obraćanju novinarima osvrnula se na slučaj hakiranja njenog računara naglašavajući da je u pitanju vrlo ozbiljan hakerski napad u domeni cyber kriminala.

Napomenula je da je sve prijavila nadležnima iako svi dokumenti koji su ugroženi nisu se nalazili samo na tom laptopu, ali je kazala da su prijetnje upućene njoj nastavljene, no nije mogla iznositi više podatak u cilju zaštite istrage.

Pored Novalića u ovom su predmetu optuženi suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba “F.H. Srebrena malina”, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević. Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića, između ostalog, tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak svjedočenja Edite Kalajdžić i izvođenje novih dokaza zakazano je za petak, 22. oktobra.