Image default
BIH

Održan skup s OS BiH predstavnicima NATO-a, EUFOR-a i OSCE-a

Tradicionalni sastanak država prijatelja Središta za obuku za operacije potpore miru Bosne i Hercegovine (PSOTC) organiziran je u Sarajevu, uz nazočnost više od 40 sudionika iz 15 partnerskih država, predstavnika NATO Stožera Sarajevo, EUFOR-a i OESC-a, kao i predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH te ostalih partnerskih institucija u BiH.

Svečani skup u sarajevskom Hotelu ‘Holywood’ otvorio je ministar obrane BiH Sifet Podžić. On je zahvalio svim državama koje su na različite načine, od uspostavljanja 2003. godine, pomagale i još pomažu otvaranje i djelovanje tog središta u kojem se za sudjelovanje u mirovnim operacijama ne obučavaju samo pripadnici OS BiH već i stručnjaci iz drugih prijateljskih država i njihovih oružanih snaga.

U radu sastanka sudjelovao je i zapovjednik NATO Stožera Sarajevo američki brigadni general Eric Folkesterad, kao i predstavnik Ministarstva obrane Austrije Michael Pasendorfer. Skupom je predsjedao pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović.

Ministar Podžić je, kao posebne uspjehe PSOTC-a, naglasio dobijanje NATO-ove bezuvjetne institucijske akreditacije, tečajeve koji su certificirani od NATO-a i UN-a te brojne ostale akreditacije NATO-a i SAD-a.

– Materijalna i stručna potpora međunarodnih partnera bila je i jeste solidna osnova da PSOTC postane model visokih profesionalnih standarda, odgovornosti ali i unutarnje kohezije koja je neizostavan element jedne uspješne profesionalne, a osobito vojne strukture – rekao je ministar Podžić.  

– Naredne godine je pred Središtem novi izazov i  ambiciozan cilj, ishoditi produženje NATO akreditacije i ponovne certifikacije određenih tečajeva, nakon isteka inicijalnog šestogodišnjeg perioda. Neka ta zadaća bude u samom vrhu svih prioriteta – istaknuo je ministar.

Napomenuo je da se na nedavnom regionalnom sastanku ministara obrane zapadnog Balkana, uz sudjelovanje Austrije i Europske obrambene agencije, postigla suglasnost o potrebi organizacije posebnog programa obuke za stratešku razinu osoblja u obrambenim sigurnosnim sustavima država regije i to u kontekstu Europske zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Radi se o programu modularnog karaktera u formi jednotjednih seminara, koji će se održavati kvartalno, prvo na Austrijskoj obrambenoj akademiji početkom 2022., potom i u državama regije. Podžić je naglasio da upravo PSOTC vidi kao platformu za pripremu i organizaciju strateškog liderskog seminara tijekom 2023. godine, kojemu će domaćin biti BiH.

– Danas je potreba za mirovnim operacijama veća nego ikad i mi kao Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH ponosni smo što možemo reći da, sukladno zadaćama koje imamo u Zakonu o obrani, uspješno izvršavamo taj dio misije kako kroz aktivno sudjelovanje naših pripadnika u područjima operacija tako i kroz aktivnosti ovog središta – zaključio je ministar, naglašavajući i aktualne okolnosti u kojima proračun državnih institucija nije odobren u redovitoj proceduri.

Kao predsjedatelj sastanka ‘Prijatelji PSOTC-a’ pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović naglasio je važnu ulogu PSOTC-a u strukturi Oružanih snaga i zahvalio posebno za sudjelovanje NATO i EUFOR predstavnicima te partnerskim središtima za obuku, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.