Image default
BIH DNEVNI

Escobar prenio Komšiću: Ne postoji nikakva mogućnost za odcjepljenje RS-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog tajnika i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za zapadni Balkanu Gabirelom Escobarom. Sugovornici su razgovarali o evropskim integracijama BiH i zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za zapadni Balkan istakao je da što prije treba izvršiti integraciju zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani sa Europom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno. Zajednički je konstatirano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji. Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za odcjepljenje RS-a. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako se na provokacije od strane Milorada Dodika neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužiteljstva BiH.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD-a podržavaju. Komšićje upoznao specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj sudjeluju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta.